Avrupa Parlamentosu (AP), Venezuela'da kendisini "geçici devlet başkanı" ilan eden ABD destekli Ulusal Meclis'in başkanı Juan Guaido'yu tanıma kararı aldı.

Oylama sonucunda, "Guaido'yu Venezuela Anayasası'nın 233'üncü maddesi doğrultusunda geçici devlet başkanı olarak tanıyan" tasarı 104'e karşı 439 oyla kabul edildi. Tasarıda, "ülkedeki mevcut yönetime insan hakları ihlallerine bir an önce son verilmesi" çağrısında bulunuldu.

YASAL OLARAK BAĞLAYICI BİR KARAR DEĞİL

Avrupa Parlamentosu'nun kararı yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, Maduro hükümetinin üzerindeki baskıyı arttıracak sembolik bir adım olarak görülebilir. Karar ayrıca, Avrupa Birliği'nin Venezuela'da yaşanan krizde alacağı pozisyon konusunda bir sinyal niteliğinde... 

VENEZUELA'DA NELER YAŞANDI?

Guaido, ülkenin başkenti Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da yazılı bir açıklama yaparak Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıdığını duyurdu. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıklayarak, ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savundu.