Yaklaşık 420 mahkum ve 200 çalışanın 2 hafta içinde başka cezaevlerine nakledileceğini açıklayan Wellington Cezaevi yetkilisi Peter Severin, ölen farelerin çürümeye başlamasıyla kurtlanma ve böceklenme sorununun da baş gösterdiğini aktardı.

Avustralya'yı esir alan son dönemlerin en kötü fare istilasından nasibini alan bir hapishane için boşaltma kararı alındı.

MAHKUMLARIN SAĞLIĞI İÇİN

Mahkumlar ve çalışanların sağlığının birinci öncelik olduğunu söyleyen Severin, "Personeli ve mahkumları sağlıklarına zarar verebilecek herhangi bir şeye maruz bırakmak istemiyoruz." dedi.

Fare istilasının son haftalarda daha yoğunlaştığını belirten yetkili, cezaevinin farelerden temizlenip dezenfekte edilmesi ve onarımdan geçmesi için boşaltmanın gerektiğine dikkat çekti.

Cezaevi altyapısına büyük zarar veren farelerin kabloları ve tavan panellerini kemirmesi, güvenlik sorunu oluşturdu.

Cezaevinin tamamen temizlenmesinin ise 4 ay sürmesi bekleniyor.

MİLYONLARCA FARE OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Avustralya'nın güneydoğusundaki Yeni Güney Galler eyaleti, son on yılın en kötü fare istilasıyla aylardır mücadele ediyor. İstiladan Queensland, Victoria, Güney Avustralya eyaletleri de etkilenmiş durumda. 2020 baharında hasat mevsimi sırasında başlayan istilayla başa çıkamayan bu eyaletlerde milyonlarca fare cirit atıyor.

Çiftçi Ron Mckay, çiftlikleri saran binlerce kemirgen yüzünden yer hareket eder gibi gözüküyor diyerek, "Zemin geceleri etrafta koşturan binlerce farenin hareketiyle sallanıyor." şeklinde konuştu.

Tarlaları talan edip büyük mahsul kaybına neden olan fareler, evler, okullar, hastaneleri basıp ısırma vakalarına da imza atıyor. Süper marketlere de dalmaları yüzünden yiyecekler kapalı haznelerde saklanıyor.

Küresel ısınmanın tetiklediği uzun süreli kuraklık ve bitmeyen orman yangınlar yüzünden nüfusu azalan farelerin, ardından gelen yağmurlar ve verimli hasatla birlikte nüfus patlaması yaşadığı düşünülüyor.