Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınayarak yeni yaptırım sinyali verdi.

Konsey, Kuzey Kore'nin 5,3 büyüklüğünde depreme neden olan nükleer denemesinin ardından acil olarak toplandı.

Kapalı gerçekleşen oturumda kabul edilen basın bildirisinde, "BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit" olduğu belirtilen nükleer deneme kınandı.

Konsey'in, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinin devamı halinde daha ileri önlemler alacağı yönündeki kararları hatırlatılan bildiride, bu doğrultuda BMGK üyelerinin Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanması için çalışma başlattıkları kaydedildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze sistemlerini geliştirerek bölge ve dünyayı bu silah tehdidiyle rehin almayı amaçladığını ancak buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Power, Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımları da içeren ek önlemler alacaklarını, bu ülkenin "yasa dışı ve tehlikeli" eylemlerinin sonuçlarına muhatap olacağını ifade etti.

Hazırlanacak yeni karar tasarısının ne zaman Konsey'e sunulacağı ve içeriğinde neler olacağına ilişkin ise henüz açıklama yapılmadı.

BM, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor. Güvenlik Konseyi, bu yıl başında aldığı bir kararla bu ülkeye uygulanan yaptırımları oldukça genişletmişti.

Kuzey Kore, önceki gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı.

Güney Kore Ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.