Masaya oturmak için başta Madaya olmak üzere, sivil yerleşim bölgelerindeki rejim kuşatmasının kaldırılmasını ve siyasi mahkumların salıverilmesini ön şart olarak öne süren muhalif gruplar, bu şartların yerine getirilmediği gerekçesi ile masaya oturmaktan vazgeçti ve bunun üzerine görüşmeler ertelendi .
Suriye'de masanın diğer tarafına oturacak olan Esad yönetimi heyetinin bu sabah kente varacak olması nedeniyle, Cenevre görüşmelerinin bugün öğleden sonra başlaması planlanıyordu ancak muhalefetin bu çıkışının ardından Cenevre görüşmeleri önümüzdeki haftaya ertelendi.

MUHALEFET, BM'DEN GÜVENCE İSTEMİŞTİ

Cenevre görüşmelerine davet edilen ve "muhalefet" masasında yer alması planlanan,Riyad'da kurulan Mariobet "Yüksek Müzakere Heyeti", Birleşmiş Milletler'den (BM) sivil yerleşim bölgelerine yönelik bombardıman ve kuşatmaların "derhal bitirilmesi" konusunda BM'den güvence istemişti.

Yüksek Müzakere Heyeti sözcüsü George Sabra, BM'den talep edilen bu güvencelerin verilmemesi nedeniyle, bugün yapılması planlanan Cenevre görüşmelerine "katılmayacağını" açıkladı. Yüksek Müzakere heyeti, Cenevre'de barış görüşmeleri yapılması konusunda alınan kararın ardından, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın desteğiyle, Riyad'da yapılan toplantıda oluşturulmuştu.

GÖRÜŞME ERTELENDİ

Tüm bu yaşananların üzerine Cenevre'deki Suriye görüşmeleri 2 Şubat Salı gününe ertelendi.

MİSTURA DÜNKÜ AÇIKLAMASINDA ERTELEME SİNYALİ VERMİŞTİ

Planlanan Cenevre görüşmeleri öncesindeki bir haftalık süreçte başta Lazkiye olmak üzere Suriye'nin batısı ve güneyinde ilerleyen Esad yönetimi, müzakerelere hazır olduğunu ifade etmişti.