Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’daki Müslümanlara baskılar gün geçtikçe artıyor. Çin yönetimi son olarak bölgedeki camilerin faaliyetlerini izlemesi için 354 memuru görevlendirdiği ortaya çıktı.

Özgür Asya Radyosu’nda yer alan habere göre, bölgedeki Müslümanlara siyasi ve sosyal açıdan büyük baskı uygulayan Çin yönetimi “İstikrarı korumak” amacıyla 350 memur tayin ettiğini açıkladı. Komünist Parti’ye bağlı televizyon kanalının duyurulan haberde camileri izleme kararının ardından raporlar hazırlanacağı da belirtildi. Doğu Türkistan halkı gizli takibin ve faaliyetlerin yakından izlendiğini, yapılan her toplantı ve faaliyette Çinli yetkililerin de katıldığını belirtiyor.


Uygulama Hoten’de başladı

Haberde yer alan bilgilere göre, bu uygulama için pilot bölge olarak nüfusun çoğunluğunu Müslüman Uygurlar’ın oluşturduğu, dini ve milli duyguların çok güçlü olduğu Hoten vilayetinde başlatıldı. Hoten sakinlerinden alınan bilgiye göre; atanan memurlar bölgeye gelir gelmez toplantı düzenlendi. Vazifelerinin cami ve mescitlerin kontrol etmek, kentteki dini hayatı gözetlemek ve rapor etmek olduğu bildirilen memurların bölge halkına, “Senin Kafanda bu konuda nasıl bir düşünce var? Kimleri seviyor veya kimleri sevmiyorsun?” şeklinde sorular sorarak düşüncelerini öğrenmeye çalıştıkları belirtildi.

Kamu çalışanlarına oruç yasak

Geçtiğimiz günlerde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkedeki dini faaliyetler ve aşırılıklara karşı Çin’in tetikte olması gerektiğini söylemişti. Lider Şi, Çin Uluslararası Dini Çalışmalar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ülkede yurt dışı kaynaklı kötü niyetli dini faaliyetler ve aşırı fikirlerin önlenmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle internet ortamında yürütülen dini faaliyetlere de dikkat edilmesi çağrısı yapmıştı. Müslüman nüfusun yoğun olduğu Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi’nde dini faaliyetler konusunda yaptığı baskıyla gündeme gelen Çin’in, bölgede kamu çalışanlarına oruç yasağının yanı sıra bölgesel bazda burka ve sakal gibi kılık kıyafette kısıtlamaları bulunuyor.