Çin işgal yönetimi Müslüman Doğu Türkistan’da, 1 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girecek yasa ile yeni bir zulme hazırlanıyor. Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’nin (UYHAM) Özgür Asya Radyosu’ndan aktardığı habere göre; 1 Kasımda yürürlüğe girecek yasa ile Müslüman ailelerin 18 yaşından küçük çocuklara dini telkinde bulunmalarını yasaklayan işgal yönetimi, yasaya uymayan aileleri sert bir şekilde cezalandıracağını belirtiyor. Özgür Asya Radyosu’ndan aktarılan habere göre, 2016 öğretim yılının başlamasından sonra okul idarelerinin öğrencilerin, ana ve babalarının dini inanç durumları ve seviyelerini öğrenmek amacı (yani fişlemek için) ile çocuklara aileleri ile ilgili bu konudaki soruların yer aldığı formlar dağıtıldı.

Çince ve Uygurca hazırlanan fişleme formlarında öğrencilere şu sorular soruldu: 
1. Ailenizde kaç kişi yaşamaktadır?
2. Aileniz üyelerinin isimlerini sırası ile yazanız.
3. Ailenizin yaşadığı evde kimler namaz kılmaktadır?
4. Erkek aile üyelerinden kimler sakal bırakmaktadır?
5. Ailenin kadın üyelerinden kimler hicaplıdır?
6. Ailenizin kadın üyelerinden kimler tesettürlüdür?
7. Ailenizde kadınlardan kimler uzun kıyafet giymektedir?

18 yaşından küçüklere dini telkinde bulunamayacak

Çin yönetimi yaptığı bu fişleme ile yasa yürürlüğe girdikten sonra büyük bir zulme hazırlanıyor. Öte yandan haberde aktarılan bilgiye göre Hoten ve Kaşgar bölgesinde ise yasa henüz yürürlüğe girmeden zulüm uygulamaları başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çin Komünist Partisi Kaşgar Siyaset-Kanun Daire Başkanı, Yeni kararnamenin uygulanması 1 Kasım’dan itibaren ülke genelinde idaremiz tarafından yürütülecek ve titizlikle takip edilecektir. Buna göre Ebeveynlerin Çocuklarının her türlü dini faaliyetlere katılmalarının telkin, teşvik ve özendirilmesi veya dini ibadetlere yönlendirmesi ve ya zorlaması kesin olarak yasaklanmıştır. 18 yaşından küçük evlatlarına ne suretle olursa olsun dini telkin ve dini faaliyetlere karılmaya zorlayan Ana ve Babalar en ağır şekilde cezalandırılacaktır” dedi.

Sofra duası bile öğretmek yasak

Özgür Asya Radyosu muhabirinin “Uygur Ailelerinin gelenek ve adetlerinde ve İslami inançlarına göre yemek yedikten sonra sofradan kalkmadan önce dua yapılması adettir. Çocukların bu duaları yapabilmek için ailelerin çocuklarına birer ayet, sure veya dua öğretmelerinin da de bu yasaklar kategorisi içerisinde algılanıp algılanmayacağı şeklindeki sorusunu cevaplayan ÇKP Aksu Siyaset-Kanun Dairesi Başkanı, “Kesinle bu yasaklar kategorisinde mütalaa edilecek ve kat’i şekilde cezalandırılacaktır” ifadelerini kullandı.