Salgından ötürü ABD Başkanı Donald Trump’ın sürekli suçlamalarına maruz kalan Çin’de salgın konusunda en üst düzey danışman Dr. Zhong Nanshan ciddi itiraflarda bulundu.

“GERÇEĞİ SÖYLEMEK HOŞLARINA GİTMEDİ”

CNN Amerika’ya demeç veren Zhong, virüsün ortaya çıktığı Hubey vilayetinin merkezi Vuhan’daki yetkililerin ilk günlerde hastalığa ilişkin verileri gizlediğini itiraf etti. Zhong, kentteki yerel yetkililerin ilk salgının boyutu hakkındaki kilit ayrıntıları Pekin yönetiminden de gizlediklerini belirterek, “Gerçeği söylemek pek hoşlarına gitmedi” ifadelerini kullandı.

RESMİ AÇIKLAMALARDAKİ TUTARSIZLIK

Dr. Zhong, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun talimatıyla 18 Ocak’ta Vuhan’ı ziyaret ettiğini belirterek, bu süreçte çok sayıda doktor ve eski öğrencisinden durumun anlatılandan çok daha kötü olduğuna dair telefonlar aldığını ifade etti. Yerel yetkililerin o sırada sessiz kaldıklarını belirten Zhong, “Sonra ben, enfekte olan insan sayısının muhtemelen daha yüksek olduğunu söyledim. Çin dışından enfeksiyon haberleri gelmesine rağmen Vuhan’daki sayının 10 günü aşkın süre boyunca 41’de kalması beni şüphelendirmişti. Bu yüzden ‘Bana gerçek sayıyı vermek zorundasınız’ diye üsteledim. Sorumu yanıtlamakta çok isteksiz olduklarını sanıyorum” dedi.

“23 OCAK’TAN SONRAKİ VERİLER DOĞRU”

Vuhan’da kısıtlamalar Zhong’un önerisiyle 23 Ocak günü başlamış, 8 Nisan’da kaldırılmıştı. Dr. Zhong bununla birlikte, Pekin yönetiminin ağırlığını koymasının ardından Çin’in dünyadan bilgi saklamadığını belirtti. ABD’den gelen bu yöndeki suçlamaları reddeden Çinli yetkili, Pekin yönetiminin 2003’teki SARS salgınının iki-üç ay boyunca gizlenmesinden dersler çıkardığını ifade ederek “Çin’de bütün kentler ve hükümet birimleri gerçek sayıları rapor etmek zorunda. Bunu yapmazsanız, ceza söz konusu. Dolayısıyla, 23 Ocak’tan sonraki bütün veriler doğrudur” iddiasında bulundu.

Zhong Nanshan, Washington yönetiminin Kovid-19’un Vuhan’daki viroloji laboratuvarından yayıldığı iddiasını da kesin bir dille yalanladı.

“İLK NUMUNELERİ YOK ETTİK”

Öte yandan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilisi Liu Dengfeng de Kovid-19 salgını henüz başlangıç safhasındayken, bazı koronavirüs numunelerinin yok edilmesi talimatı verildiğini itiraf etti. Liu, “biyogüvenlik” sebebiyle verilen bu talimatın sadece “yetkisi olmayan” laboratuvarlara gönderildiğini belirtti.

Komisyonun bilim ve eğitim bölümünde görevli olan Liu, yetkisi olmayan laboratuvarlarda biyolojik güvenlik riskini ortadan kaldırmak ve tanımlanamamış mikroplardan kaynaklanabilecek ikincil hastalıkların önüne geçmek için bu kararın alındığını kaydetti.