ABD, PKK, DAEŞ, Rusya ve Esed/Hamaney rejimi arasında devam eden “Kurtarma” tiyatrosu bütün hızıyla devam ediyor. Deyrizor’da DAEŞ’e karşı başlatılan sözde operasyon “Başarıyla” sonuçlanıyor.

Terör örgütü DAEŞ, bölgeden çekilerek Deyrizor’u çatışmadan PKK’ya bırakıyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, terör örgütü DAEŞ, büyük bölümünü işgal ettiği Deyrizor kırsalından hızla güneybatı yönünde çekiliyor. PKK/PYD, bu sayede geçen cumartesi sabahından bu yana çatışmadan yaklaşık 45 kilometre derinliğe ulaştı. Bir Dumayn, Huceyf Zarrab, Alice, Faydat ez-Zarrab, Vadi El Humeyr, Ebu Sakira, kent merkezinin kuzeyindeki sanayi alanı ile tekstil depolarının yer aldığı bölgeler PKK tarafından işgal edildi. Terör örgütü PKK unsurları, Esed/Hamaney rejimi güçlerinin kontrolündeki Deyrizor il merkezinin 6 kilometre yakınına ulaştı.


Rakka’yı rejime bırakabilir

Esed/Hamaney rejiminin iç savaştan önce petrol gelirlerinin en önemli kaynağı olan Deyrizor üzerinde yeni hesaplar gündemde. Petrol bakımından oldukça bereketli olan bölgede ABd-PKK-DAEŞ işbirliği ile yapılan el değişikliği yakında bölgede yeni pazarlıkların yapılacağı anlamına geliyor. PKK’nın ‘Petrol bölgesi’ Deyrizor’un bir bölümünü kendilerine bırakması halinde Rakka’yı Esed/Hamaney rejimine bırakmayı teklif edeceği belirtiliyor.
Son gelişmeyi değerlendiren uzmanlar ise, son 3 ayda bin 421 TIR silah yardımı yaparak PKK’ya bölgede bir ordu kuran ABD’nin Deyrizor’u merkeze alarak bölgede PKK’yı ekonomik olarak da güçlendirme peşinde.

Hizbullah ve DAEŞ de anlaşmaya vardı

Öte yandan Nisan 2011 yılından bu yana süren Suriye topraklarındaki savaş her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Suriye’nin Lübnan ile sınır şehri olan Kalamun’da DAEŞ örgütünün yenilgiyi kabullenmesi üzerine Hizbullah ile anlaşmaya gittiği belirlendi.Anlaşmaya göre DAEŞ bölgeden çekildi ve Esed / Hamaney rejimi bölgeyi yeniden kontrolü altına aldı.

Siyonist komutana göre PKK terör örgütü değil

Irak’ın kuzeyinde bağımsızlık referandumu çalışmalarının yanı sıra, Suriye’de PKK devleti konusunda adımlar hızla atılırken, İsrailli General’den PKK terör örgütü değildir” açıklaması geldi. İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini söyledi. Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıda bölgedeki gelişmeleri ve bölgede faaliyet gösteren yapıları değerlendiren Golan, PKK’yı terör örgütü olarak görmediğini açıkladı. Irak, İran Suriye ve Türkiye topraklarında kurulacak Büyük Kürdistan’ın bölgedeki istikrara katkı sağlayacağını söyleyen Golan’ın dile getirdiği sözlerin İsrail hükümetinin mevcut politikasını açıkça yansıttığı belirtiliyor. 
Burak Çolo / Diriliş Postası