Dünya beşik gibi sallandı. Japonya'da 7,3, Yeni Zelanda'da 5,6 ve Arjantin'de 6,4  büyüklüğünde üç ayrı deprem meydana geldi. 

2011 YILINDAKİ DEPREMİN ARTÇI ŞOKU

Japonya'nın kuzeydoğusunda 7,3 büyüklüğünde meydana gelen depremin,  2011'de Fukuşima nükleer felaketine neden olan 9 büyüklüğündeki büyük sarsıntının artçı şoku olduğunu belirtildi. 

140 SANTİMİ AŞAN DEV DALGALAR
Öğleden sonra tsunami uyarısını kaldıran ajans, depremden iki saat sonra Miyagi bölgesinde Sendai limanında yüksekliği 140 santimetreyi bulan dev dalgaların görüldüğünü, Fukuşima ve İbaraki'de dalga boyunun 90 santimetre ölçüldüğünü duyurdu. 

Ajans, bölgede bir hafta boyunca benzer sarsıntılarının meydana gelebileceği uyarısında da bulundu. 

Başkent Tokyo'da da hissedilen deprem nedeniyle ülkenin kuzeydoğusunda binlerce kişinin evlerinden tahliye edildiği, bazı kişilerin hafif yaralandığı kaydedildi. 

'FUKUŞİMA'DA HERHANGİ BİR SORUN YOK'

Japon kabinesinin sözcüsü Yoşihide Suga, düzenlediği basın toplantısında 2011'deki felaketten sonra tüm reaktörleri kapatılan Fukuşima nükleer santralinde deprem nedeniyle herhangi bir sorun olmadığını söyledi. 

Suga, deprem sırasında üçüncü reaktördeki soğutma sisteminin de devre dışı kaldığını, öte yandan bunun herhangi bir hasara yol açmadığını kaydetti. 

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen ve 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Sızıntı, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuş, bölgeden 160 bin kişi tahliye edilmişti. 

YENİ ZELANDA DA 5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kuzey Adası olan 5,6 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, Palmerston North kentine 138 kilometre uzaklıkta ve 37 kilometre derinlikte oluştu.

TSUNAMİ UYARISI YAPILMADI

Tsunami uyarısı yapılmayan depremle ilgili herhangi bir hasar bilgisi verilmedi.

Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda 14 Kasım'da yaşanan 7,8 büyüklüğündeki depremde iki kişi hayatını kaybetmişti. Deprem nedeniyle turistik Kaikoura kasabasında mahsur kalan bin 200 turist ve yerel halk, bölgeden askeri gemilerle tahliye edilmişti.

ARJANTİN'DE 6,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Arjantin'in batısında 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinden (USGS) yapılan açıklamada, depremin Şili sınırı yakınlarındaki San Juan'a 25 kilometre uzaklıkta olduğu bildirildi.

Açıklamada, 6,4 şiddetindeki depremin 115 kilometre derinlikte meydana gelmesi nedeniyle önemli bir hasar ya da can kaybına yol açmasının beklenmediği ifade edildi.

Arjantin'de 13 Kasım'da da 6,2 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve önemli bir hasar rapor edilmemişti.