Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Fuad Aliko, Rakka'yı terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda ana gücün Araplardan oluşacağını, PYD/PKK'nın görevinin kuşatmayla sınırlı olacağını söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 4. turu düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde ENKS'yi temsil eden Aliko, terör örgütü PYD/PKK ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Aliko, Cenevre görüşmeleri sürerken, ENKS dış ilişkiler heyetinin ABD'ye ilk resmi ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

ENKS temsilcisi, "Ziyarette ABD'li yetkililere, ENKS'yi tanıtacağız. Diğer muhaliflerle ve ülkelerle ilişkilerimizi anlatarak, taleplerimizi ileteceğiz." diye konuştu.

PYD'nin, PKK tarafından, totaliter bir yapı olarak kurulduğunu söyleyen Aliko, "PYD'de insan hakları diye bir şey yok." dedi.

Aliko, PYD/PKK'nın ENKS bünyesindeki siyasetçilerin yanı sıra sivillere de baskı uyguladığını vurgulayarak, "PYD, BM'den gelen yardım kumanyalarını, kendi taraftarlarına dağıtıp, diğerlerini mahrum ediyor." ifadesini kullandı.

Örgütün federasyon kurmak için tek taraflı çabalarına değinen Aliko, şu tespiti yaptı:

"Federasyon bir tarafın kendi başına ilan edeceği bir şey değil. Böyle olursa her grup kendi kontrol ettiği alanda federasyon ilan eder. Bu da ne mantıklı ne de uluslararası hukukça makbul. Federasyon, halkın rızasıyla yapılır. Ayrıca üniter yapıya sahip devletlerde federasyon ilan edilemez. Önce devletin sisteminin federal olması lazım. Ondan sonra ulusal bir toplantı yapılır ve federasyonun şekli tartışılır. Federasyon demek, bölmek demek değil."

"Peşmergenin Suriye'ye girmesi için görüşmeler sürüyor"

Aliko, ENKS'ye bağlı peşmerge güçlerinin Suriye'ye girişine ilişkin ise şunları söyledi:

"Peşmerge 2012' de rejimden ayrılan Kürt askerlerden oluştu. Ancak o zaman rejim hala bölgeyi kontrol ettiği için, peşmerge çareyi Kuzey Irak'a kaçmakta buldu. Kuzey Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi'nin lideri Mesut Barzani, bunları bir araya getirmeyi önerdi. Aralarına yeni gençler de katıldı. Şu an itibariyle 6 binden fazla peşmerge gücü var. Bu rakamın 10 veya 15 bine çıkması için çalışıyoruz. Bu güç de uluslararası güçlerce eğitilecek. Peşmergenin girişi için uluslararası bir anlaşma gerekiyor. Özellikle ABD, Türkiye ve Barzani arasında. Peşmergenin girişi konusunda görüşmeler sürüyor. Henüz olumlu sonuç alınmadı."

ABD'nin geçen sene Fransa ile birlikte PYD/PKK ve ENKS'nin uzlaşmasını sağlamak için girişimde bulunduğunu belirten Aliko, "Peşmergenin Suriye'ye girmesini şart koştuk. Zira PYD karşılığında hiçbir şey vermeden bizi kendisini pazarlamak için kullanmak istiyor." ifadesini kullandı.

"PYD, siyasi kıyım yapıyor"

Aliko, Rakka'yı DEAŞ'tan kurtarma operasyonunu da değerlendirerek, "PYD'nin Rakka'ya girmesine izin verilmeyeceğini düşünüyorum. PYD, ABD tarafından Rakka etrafında lojistik destek vermek için kullanılıyor. Rakka'ya girecek ana güç Araplardan oluşacaktır. PYD'nin görevi Rakka'yı kuşatmakla sınırlı kalacak." dedi.

"PYD, hem Araplara hem Kürtlere karşı siyasi kıyım yapıyor." diyen Aliko, "Araplar, PYD'yi soykırım yapan bir taraf olarak görüyor.100 binden fazla Kürt genç, PYD bayrağı altında çatışmak istemediği için kaçtı. 1 milyondan fazla Kürt, PYD zulmünden kaçtı. PYD bölgelerinde yaşayanlar, Esed rejiminin destekçileri. Rejimin talimatıyla kaldılar." şeklinde konuştu.