1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde test/deney çalışmaları yapan Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi Marc Raibert ve diğer çalışma arkadaşları tarafından enstitüden bağımsız olarak kurulan mühendislik, yapay zekâ ve robotik tasarım şirketi olan Boston Dynamics, yıllardır daha kullanışlı hale getirmek için geliştirdiği robotları askeri alanda kendilerine yer bulmaya başladı.

“SAVAŞ ALANININ ROBOTLAŞMASI”

Şimdiye kadar inşaat, lojistik ve arama kurtarma gibi faaliyetlerde kullanılmak üzere birçok testten geçen ve sevimli dans videoları ile tanıtılan Boston Dynamics robotlarından orta boy köpek görünümlü “Spot”, ilk kez Fransız ordusunda tatbikatlarda kullanılmaya başlandı.

Olası savaş ve çatışma senaryoları için gerçekleştirilen testlerden birinde, Fransız ordusunun tatbikatına katılan robot “Spot” görüntülendi. İki gün süren egzersizler çerçevesinde ortaya çıkan görseller sosyal medya uygulaması Twitter’da gündem oldu.

Fransız askeri akademisinin sosyal medya hesabından paylaşılan resimlerin altında "Geleceğin mücadele alanları hakkında askeri öğrencilerde farkındalık oluşturma." çalışması olarak geçiyor ve "Savaş alanının robotlaşması" ifadesi yer alıyor.

Boston Dynamics'ten yapılan açıklamada robotun Avrupa distribütörü olan Shark Robotics'in envanterine verilmiş olduğu ancak askeri alanda kullanılacağına dair kendilerine bilgi verilmediği kaydedildi. BD CEO’su Michael Perry "Bu angajmanın detayları ve çerçevesi konusunda bilgi sahibi değiliz ama araştıracağız." ifadelerine yer verdi.

ASKERİ ROBOTLAR ARTIYOR

Fransız ordusunda testleri yapılan tek robot “Spot” değil. Estonyalı Milrem Robotics tarafından geliştirilen tekerlekli “OPTIO-X20” ve “ULTRO” adlı modeller de deneniyor. Çok amaçlı bu robotların pek çok senaryoda askerlerin hayatını kurtarabileceği belirtiliyor.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre “Spot” adlı robotun askeri kullanımda en büyük dezavantajı pil ömrü olarak görülüyor. 31 kg ağırlığındaki robot tatbikatların ortasında pili bitince taşınmak zorunda kalmış.

Boston Dynamics üretimi "Spot" robotu şu sıralarda New York Polis Departmanı (NYPD) tarafından da test ediliyor. Boston Dynamics ise robotlarının hiç bir zaman insanlara zarar vermek üzere silahlandırılmayacağı konusunda garanti vermeye devam ediyor.