"Bayrak Cuması" adı verilen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nün üçüncü cumasında bugün Gazze sınırında düzenlenen gösterilere İsrail askerleri yine aşırı güç kullanarak müdahale etti. İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinli şehit düştü. 

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre gösterileri takip eden 2 gazeteci de yaralılar arasında yer alıyor.

Filistin'de şehit sayısı 35'e yükseldi

Harazallah'ın hayatını kaybetmesiyle 30 Mart'tan bu yana devam eden gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 35'e yükseldi. 

"Bayrak Cuması" adı verilen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nün üçüncü cumasında bugün Gazze sınırında düzenlenen gösterilere İsrail askerleri yine aşırı güç kullanarak müdahale etti. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin göstericilere gerçek mermi, göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu 701 Filistinli yaralandı. 

Açıklamaya göre, göstericilerden 163'ü İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vuruldu.

Cuma namazı İsrail sınırında kılındı

Gazze Şeridi'nde "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine devam eden Filistinliler, cuma namazını İsrail sınırında kıldı.

Cuma hutbesini okuyan Şeyh Sadık Kandil, "Göstericiler Filistin ilkelerine bağlı kalmaya devam edecek ve bu ilkeleri pazarlık konusu haline getirmeyecektir. Zira ilke ve hakikatlerden vazgeçmek İslam felsefesinde çelişki arz eder." dedi.

Filistinlilerin gösterilere aktif şekilde katılmasının bu ilkelere bağlılığı gösterdiğini ifade eden Şeyh Kandil, gösterilerin barışçıl boyutuyla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Şeyh Kandil, Filistinlilere "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılma çağrısı yaptığı hutbesinde, "Böylece abluka kırılır, 1948'de zorla göç ettirildiğimiz topraklarımıza geri döneriz." ifadelerini kullandı.

Toprak günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.