Profesör Hannelie Meyer, "Hastalık sırasında Guillain-Barre Sendromu (GBS) için aşıdan başka bir neden tanımlanamadı" dedi.

Hayatını kaybeden kişinin yaşı ve diğer kişisel bilgileri gizlilik nedeniyle açıklanmadı.

Şirket, hızlı bir şekilde tanımlanabilmelerini ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmelerini sağlamak için nadir olayların belirti ve semptomları hakkında farkındalığın artırılmasını "güçlü bir şekilde" desteklediklerini duyurdu.

Geçtiğimiz temmuz ayında ABD'li yetkililer de, Janssen aşısı hakkındaki bilgi sayfasına aşılamadan sonraki altı hafta içinde GBS riskinin arttığını gösteren bir uyarı eklemişlerdi. O sırada, aşı alıcılarında 95 ciddi vaka ve bir bildirilen ölüm dahil olmak üzere 100 GBS ön raporu kaydedilmişti.

Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (SAHPRA) CEO'su Boitumelo Semete-Makokotlela gazetecilere verdiği demeçte, "Aşılamanın faydası hala riskten çok daha ağır basıyor. Bizim bağlamımızda yaklaşık 9 milyon doz Janssen aşısı uyguladık ve bu, GBS'nin nedensel olarak bağlantılı ilk vakası" dedi.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla basın toplantısında, temmuz ortasından itibaren ülkede uygulanan 37 milyondan fazla Covid aşısıyla ilgili SAHPRA'ya bildirilen yüzde 0.017'ye eşdeğer 6 bin 200'den fazla "olumsuz olay" olduğunu söyledi. Bunların sadece 160'ı ölümle sonuçlandı. Ancak bu ölümlerde de şimdiye kadar aşı ile nedensel bir bağlantı bulunamadı.