Yonhap haber ajansının Güney Kore Birleşme Bakanlığı yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, Seul yönetimi ve ABD'nin, Kuzey Kore'nin muhtemel nükleer denemelerini dikkatli şekilde takip ettiği belirtildi.

Kuzey Kore'deki gelişmeleri takip eden, ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi Paul Nitze Gelişmiş Uluslararası Çalışmalar Okulu (SAIS) bünyesindeki ABD-Kuzey Kore Enstitüsüne bağlı internet sitesi 38 North'ta, Kuzey Kore'nin Punggye-ri nükleer sahasında 7 Temmuz'dan bu yana olağan dışı hareketlilik olduğunu gösteren uydu görüntülerine yer verildi.
Terör örgütünün bozgunu telsiz konuşmalarına yansıdı 

Sitedeki analizde, Kuzey Kore'nin tesisin gelecekte nükleer deneme yapmaya hazır durumda olması için çalışmalar yaptığının net bir şekilde görüldüğü kaydedildi.

Güney Kore ve ABD'nin, Pyongyang yönetimine ait nükleer silahların bölge için büyük tehdit oluşturması nedeniyle yarımadaya en kısa zamanda Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füze sistemlerinin konuşlandırılacağı açıklaması üzerine Kuzey Kore dün "Düşmanlarımızı, Kore Halk Ordusu'nun, Güney Kore'yi alev denizine ve enkaza döndürecek acımasız misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda bir kez daha uyarıyoruz." ifadesinin yer aldığı bir askeri bildiri yayınlamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye de Çin ve Rusya yönetimlerine dün gönderdiği mesajında "Kurulacak füze savunma sistemi, Kuzey Kore dışında herhangi bir ülkeyi hedef almayacak, herhangi bir üçüncü ülkenin güvenlik çıkarlarını ihlal etmeyecektir." ifadelerini kullanmıştı. 

ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor. 

Kuzey Kore'nin hafta sonu başarısız balistik füze denemesinde bulunduğu bildirilmişti.