Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde saldırılarını sürdürüyor. Rejim güçleri, stratejik önemdeki Ebu Zuhur askeri havaalanının 4 kilometre yakınında bulunuyor.

Geçen ekim ayında, Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle İdlib gerginliği azaltma bölgesine saldırı başlatan rejim ordusu ve İran kontrolündeki yabancı gruplar, dün akşam Ebu Zuhur beldesindeki askeri havaalanının 1 kilometre yakınına ulaştı.


İdlib'deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'ın başlattığı karşı saldırıların ardından rejim güçleri 3 kilometre geri çekilmek zorunda kaldı.
Stratejik önemdeki havaalanına 4 kilometre mesafede bulunan rejim güçleri ağır kayıplar verirken, şiddetli çatışmalar sürüyor.
Ebu Zuhur'un önemi
İdlib merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Ebu Zuhur askeri havaalanı, muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar tarafından Eylül 2015'te ele geçirmişti.
İdlib'in doğusunda bulunan Ebu Zuhur beldesi ve havaalanı, güney Halep ve doğu Hama'yı muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e bağlayan geçiş noktası durumunda.
Havaalanının rejim güçlerinin kontrolüne geçmesi durumunda muhalifleri kontrolündeki bölge, bütünlüğünü kaybetme riskiyle karşılaşacak.
Ebu Zuhur'un çevresinde yer alan 300 civarındaki yerleşim biriminde yaklaşık 100 bin sivil yaşıyor.
Son haftalarda binlerce aile nispeten güvenli buldukları alanlara göç ederken, devam ediyor.
Rusya, rejim, İran ve DEAŞ koordinasyonu
İdlib'e yönelik saldırılarda rejim ordusu, İran ve Rusya'nın ortak saldırılarının yanında, DEAŞ da ilerlemeye çalışıyor.
Rus savaş uçakları, muhalif ve rejim karşıtı grupları DEAŞ'la olan cephe hatlarında yoğun şekilde vurarak terör örgütünün ilerlemesine yardımcı olmuştu.
Bunun sonucunda muhalifler ve rejim karşıtı grup Heyet Tahrir Şam, birçok cephede gerilemeye başlamıştı.
Türkiye'nin tepkisi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, Suriye'de rejimin İdlib gerginliği azaltma bölgesinde ateşkesi ihlal ederek ilerlediğini, rejimin garantörleri Rusya ve İran'ın bu durumu engellemesi gerektiğini söylemişti.
Çavuşoğlu, "İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı da değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı." ifadesini kullanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı, Esed rejiminin ihlallerinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle, Ankara büyükelçilerini çağırdığı Rusya ve İran'dan sorumluluklarını yerine getirmelerini istemişti.
Türkiye, İran ve Rusya'nın Kazakistan'ın başkenti Astana'da imzaladığı anlaşmalar, taraflara İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki çatışmaları önleme yükümlülüğü getiriyor.