Kadınların otomobil kullanma yasağının kaldırılması için zorlu mücadeleler vererek yürüttüğü çalışmalar sonucunda gözaltına alınan Suudi Arabistanlı kadın aktivist Luceyn el-Hezlul, Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

KIZ KARDEŞİ TEMSİL ETTİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ilkbahar oturumunda düzenlenen törende Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü ile 60 bin Euro tutarındaki para ödülü el-Hezlul'e verildi.

Ancak video konferans yoluyla törene katılan Hezlul'un kız kardeşi Lina, ablasının hapishaneden çıkmasına rağmen, hala ülke içinde susturulduğu bile getirdi. Lina ayrıca ülkesindeki adaletsizliklere tepki göstermenin ve mağdurları korumanın yolunun uluslararası destekten geçtiğini belirtti.

3 YILA YAKIN HAPİS YATTI

Luceyn el-Hezlul, Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik otomobil kullanma yasağının kaldırılması için mücadele etmiş ancak Mayıs 2018'de hükümet tarafından ülke çıkarlarına zarar verme suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Hezlul'un acilen serbest bırakılması ve kendisine yöneltilen asılsız suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine Hezlul, 1001 gün süren tutukluluğun ardından serbest bırakılmıştı.

VACLAV HAVEL İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından 2013 yılından itibaren insan hakları alanında verilmeye başlanan ödül, ismini 1936’da doğan ve 2011 yılında ölen Çek Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olan, tiyatro yazarı ve düşünce insanı Vaclac Havel’den almıştır.

Vaclav Havel, Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 4’üncü ve 2008 yılında ise 26’ncı sırada yer aldı.

2013 yılındaki ilk ödül, insan hakları aktivisti ve siyasetçi olmasından dolayı vergi kaçırma suçlamasıyla 4 yıl hapis cezası almış ve cezaevinde 20 ay yattıktan sonra suçsuz olduğu ortaya çıkan Belarus’lu Ales Bialiatski’ye verilmişti.