Peşmerge Güçleri, bu gece saat 13:45'te IŞİD saldırısı altındaki Rojava’nın Kobani kentine gitmek üzere yola çıktı. 

SAAT 13.45'TE YOLA ÇIKTILAR

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Kobani'ye göndereceği peşmerge konvoyu Erbil'den yola çıktı. Türkiye saatiyle 13.45'de Erbil'den yola çıkan peşmerge konvoyunda ambulanslar ve askeri araçlar bulunuyor.

HABUR'DAN GEÇECEKLER

Karayoluyla Kobani'ye gidecek olan konvoy Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gidecek ve buradan Kobani'ye geçecek.

80 KİŞİ KARAYOLU İLE 72'Sİ UÇAKLA

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden bir yetkili AFP'ye, 80 kişinin karayolunu kullanarak Türkiye üzerinden Kobani'ye geçeceğini söyledi. Yetkili, 72 kişinin ise uçakla gönderileceğini belirtti.

AĞIR SİLAHLAR VAR

Peşmerge birliği ağır silahlarla donatılmış durumda. Kobani’ye gidecek olan peşmergelerin Katyuşa roketatarların yanı sıra yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve 120, 150, 155, 57, 81 ve 82’lik topları kullanacağı öğrenildi.

PEŞMERGE BAKANLIĞI SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Peşmerge Atlasbet Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet, "Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzâkere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan" dedi.

Hikmet, "Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şu an itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu.

ABD SİLAH VERDİ Mİ?

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı.

PEŞMERGE SAVAŞMAYACAK MI?

Peşmerge'nin, Kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan Hikmet, "Peşmerge'nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ÇOK YARDIMCI OLDU

"Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen Hikmet, şunları kaydetti:

"Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge'nin, Kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

KOBANİ'YE NASIL GİDECEKLER?

Üst düzey bir yetkili, peşmergelerin Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan hareket edeceğini, silahların ise karayoluyla gönderileceğini kaydetti.

Peşmergenin uçakla Şanlıurfa'ya gelmesi bekleniyor. Buradan da karayoluyla Kobani'ye geçecekler.