Cezayir'in Tunus sınırı yakınlarında el-Kaide'ye ait olduğu belirtilen uçaksavar füzelerinin ele geçirilmesi, örgütün başta Cezayir olmak üzere Kuzey Afrikaülkeleri için yeni tehditler oluşturabileceği şeklinde değerlendiriliyor.

Cezayirli Siyaset ve Güvenlik Uzmanı Dr. Yasin Hammude, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordu birliklerinin geçen cuma günü ülkenin doğusundaki el-Vadi ilinde düzenlediği ve el-Kaide'ye ait uçaksavar füzelerinin ele geçirildiği operasyonun "Cezayir'in ulusal güvenliğini tehdit eden terör gruplarının faaliyetlerinde köklü bir değişim" şeklinde okunabileceğini belirtti.

Bu operasyon kapsamında, Mağrib el-Kaidesi'nin doğu cephesi komutanının etkisiz hale getirildiği ve ABD yapımı Stinger füzelerin ele geçirildiğine dikkati çeken Hammude, "Yakın zamanda Tunus'un Bingirden kentinde yaşanan terör saldırısından birkaç gün sonra gerçekleştirilen operasyon, Cezayir güvenlik güçlerinin etkinliğini teyit eder nitelikte. Ayrıca terörle mücadelede önemli bir başarı." dedi.

Hammude, "Bu operasyonla Cezayir güvenlik güçlerinin ülke sınırlarındaki muhtemel silah kaçakçılığında büyük sorumluluk taşıdığını görebiliyoruz. Ancak ele geçirilen mühimmata bakıldığında, örgütün Cezayir sınırının ötesinde son derece tehlikeli, ağır silahlara yöneldiği ve Cezayir'deki terör gruplarının köklü değişimin içinde olduğu gözlemleniyor."