Yayınlanan “uyarı mektubuna” karşı tepki veren Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 20 general, muvazzaf subay ve bine yakın askere ceza verilmesini istediğini belirtti. Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmnuel Macron'a karşı kaleme alınan uyarı mektubuna imza koyan askerlere cezai yaptırım uygulanması düşünülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yazılan ve aşırı sağcı bir internet haber sitesinde yayınlanan mektupta askerler, Macron’a iç savaş uyarısı yapmış, bu duruma karşı alınacak politikalara "destek" vermeye "hazır" olduklarını açıklamıştı.

“ASKERİN İŞİ SİYASET DEĞİL”

Bakan Parly pazar günü yaptığı açıklamasında da askerlerin görevinin siyasete karışmak değil, Fransa'yı ve Fransızları korumak olduğunu söylemişti.

Geçen pazar "sorumsuzlukla" itham ettiği askerlerin bu hareketi hakkında France Info radyosuna konuşan Fransa Savunma Bakanı Bakan Florence Parly, yapılanların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

"Yedek askerlik ödevini ihlal eden tüm askerler konusunda tabii ki yaptırımlar öngörülüyor." diyen Parly, "Ben de bu yüzden genelkurmay başkanına yedeklik statüsünde bulunurken imza atan askerler hakkında askerliğin gerektirdiği cezaların uygulanmasını istedim." açıklamasında bulundu.

GENERALLER CEZA ALABİLİR

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ayrıca imza atan emekli generallerin de yedeklik ödevleri dolayısıyla cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini sözlerine ekledi.

Parly, mektuba imza atan askerlerin tamamının emekli olduğunun altını çizerken yazılan mektubun Ordu'nun değil kendi düşüncelerini temsil ettiğini ileri sürdü. Askerlerin politikaya karşı iki temel zorunluluğunun da altını çizen Bakan Parly, bunların "tarafsızlık" ve "sadakat" olduğunu belirtti.

MUHALEFET ASKERDEN YANA

Mektubun yayımlanmasının ardından aşırı sağcı lider Marine Le Pen askerlere destek vermiş ve 2022'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için birlikte "mücadele" verme çağrısında bulunmuştu.

Marine Le Pen'in destek mesajına tepki gösteren Florence Parly, "Sayın Le Pen'in cümleleri, "başkumandan" olmak isteyen birinin askeri kurumu ne kadar az tanıdığını gösteriyor ve endişe duymamıza neden oluyor" dedi.

“UYARI MEKTUBU”

Valeurs Actuelles adlı internet sitesinde 20 emekli generalin yanı sıra birçok subay ve bine yakın askerin imzasını taşıyan mektupta, emekli askerler ülkede büyüyen bir kaos olduğu iddiasında bulunmuş, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bunu durdurması gerektiği, aksi takdirde "iç savaş çıkacağı" uyarısı yapmıştı.

Mektupta, ırkçılık karşıtı bir ayrımcılıkla vatan topraklarında huzursuzluk ve topluluklar arasında nefret oluşturulduğu belirtilerek "ırkçılık" ve "dekolonizasyon" gibi terimlerle ırkçı bir savaş istendiği ve hükümetin "vatanperverliği" savunması gerektiği ileri sürülmüştü.