Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Genel Merkezi'nde düzenlenen Savunma Bakanları toplantısında, Türkiye ve Almanya'nın göçmen krizine yönelik önlem alınması teklifinin kabul edildiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, yapılan toplantıda bakanların Ege Denizi'nde Türkiye'den Yunan adalarına göçmen akışını durdurmak için bir plan geliştirmek üzerinde mutabakata vardığını duyurdu.  

DPA'nın bildirdiğine göre Carter, toplantıda yaptığı konuşmada IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon ülkelerinin savunma bakanlarının ilk kez bir araya geldiğine dikkat çekerek toplantının önemine Goldenbahis vurgu yaptı. ABD'li Bakan, "Sığınmacı kriziyle mücadele operasyonlarını destekleme ve parçası olma konusunda isteğini ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

NATO Ege'de devriyeye başlayacak

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen "NATO Ege'de devriye görevine başlayacak" dedi. Von der Leyen, önceki gün yaptığı açıklamada amaçlarının, "hain insan kaçakçılarının işini mümkün olduğunca zorlaştırmak" olduğunu söylemişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından, sığınmacı akınının önlenmesi için NATO'nun devreye girmesini talep etmişti. Başbakan, NATO'nun izleme ekipmanlarının Ege Denizi ve Türkiye'nin Suriye sınırında kullanılmasını talep etmişti.