Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rus Ordusu’nun Ermenistan’ın güneyinde bulunan Azerbaycan sınırı yakınlarında “ek güvenlik garantisi” kapsamı altında iki yeni askeri bölge kurduğunu açıkladı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ Savaşı sonucunda Ermenistan Rusya’dan yardım istemişti. Rusya’nın arabuluculuğu doğrultusunda 10 Kasım 2020 tarihinde barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma gereği iki taraf ülke Rus barış gücü askerlerinin Dağlık Karabağ'da görev alması konusunda uzlaşmıştı.

“EK GÜVENLİK GARANTİSİ”

Rus Interfaks haber ajansının bildirdiklerine göre, Nikol Paşinyan Ermeni parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada 102’nci Rus askeri üssünün "iki kalesinin" Sünik bölgesinde kurulduğunu söyledi. Ermeni Başbakan ayrıca Rusya'nın bu adımını "Ermenistan için ek bir güvenlik garantisi" olarak yorumladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı geçen şubatta, Erivan'ın kuzeybatısındaki Gümrü'de bulunan Rus askeri birliğinin genişletilmesi ve bazı Rus birliklerinin Azerbaycan'a daha yakın bir mevkiye konuşlandırılmasını talep ettiğini açıklamıştı.

Nisan ortasında da Başbakan Paşinyan yine parlamentoya hitap etmiş, 102’nci Rusya askeri üssünün genişletilmesi ve Sünik bölgesinde bir bölümünün açılması konusunda Moskova ile görüşüldüğünü bildirmişti.