Basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, "Hayır, Türkiye ile askeri ilişkilerimizde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Türkiye bir NATO müttefikidir ve burada önemli bir müttefiktir. Farklı alan ve konularda bu ilişkileri yürütmeye ve bu ilişkiyi geliştirmeye devam ediyoruz. Başkanın bu hafta sonu açıklamasının bunu herhangi bir şekilde etkilemesini beklemiyoruz." açıklamasını yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Başta, ilişkilerin gerildiği Türkiye olmak üzere Suriye, Suudi Arabistan ve Afganistan ile ilgili bilgi veren Kirby, önemli açıklamalarda bulundu.

SURİYE’DE DEĞİŞİM YOK

Kirby, Biden'ın açıklamasının sonucu olarak Suriye'deki faaliyetlerinde de herhangi bir değişim olmayacağını ve bu ülkedeki az sayıda askerin amacının IŞİD ile mücadele olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Washington'un Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahalesine desteği çekmesine dair Kirby, "Suudi Arabistan'a desteğimiz ülkenin saldırgan operasyonlarına katılımı değil, nefsi müdafaasına yardımı amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLME SÜRECİ

Afganistan'dan çekilme planının revizyonu bir hafta içinde Savunma Bakanına sunulacak

ABD'nin çekilme planları yaparken Afgan ordusunun uçaklarının bakımı gibi teknik ihtiyaçlarını da değerlendirdiğini belirten Kirby, ABD'nin Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie'nin revize edilmiş çekilme planını bir hafta içinde Savunma Bakanı Lloyd Austin'e sunacağını bildirdi. Afganistan'dan asker çekme sürecine ilişkin sözcü, "CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, hafta sonuna kadar Afganistan'dan çekilmek için eksiksiz ve revize edilmiş bir plan sunacak." bilgisini paylaştı.

Diğer taraftan Kirby, Afgan ordusunun bakım gibi teknik ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına yönelik henüz verilmiş bir karar olmadığını kaydetti.

BOMBARDIMAN UÇAKLARI BÖLGEDE

Kirby, "Taliban'ın çekilme metodumuza karşı çıkmayacağını varsayıyoruz, aksi takdirde askerlerimizi koruma kabiliyetimiz mevcut." diye konuştu.

Kirby, Eisenhower uçak gemisinin yanı sıra 2 B-52 taktik bombardıman uçağının bölgeye gönderildiğini ve ilerleyen zamanlarda da 2 adet daha gönderileceğini ifade etti.