Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada,"Kraliçe İkinici Elizabeth, büyük bir üzüntüyle çok sevdiği kocası Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'in hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Ekselansları, Windsor Sarayı'nda huzurlu bir şekilde yaşamını yitirdi." ifadelerine yer verildi.

Ölüm haberini duyurmasının ardından İngiltere’de ulusal marş “​God Save the Queen” çalındı.

HAZİRAN AYINDA 100 YAŞINA GİRECEKTİ

Prens Philip, 16 Şubat'ta rahatsızlanarak Edward Hastanesi'nde kaldırılmıştı. Bir haftalık tedavinin ardından Prens’in, doktor tavsiyesi üzerine tedbir amaçlı hastanede kalacağı belirtilmişti. Daha sonra ise kalp rahatsızlığı ile ilgili testler ve gözlem için Londra'da bulunan St. Bartholomew Hastanesi'ne transfer edilmiş ve burada kalp operasyonu geçirmişti. Operasyonun başarılı geçtiği açıklanmıştı.

Prens Philip'in taburcu olurken basına yansıyan fotoğrafları kamuoyunda endişe ile karşılanmıştı.

​Edinburg Dükü, iki hastanede toplam 28 gün geçirmiş, bu süre Prens Philip'in şimdiye kadar hastanede geçirdiği en uzun süre olmuştu.

99 yaşında hayata gözlerini yuman Prens Philip, yaşasaydı haziran ayında 100 yaşına girecekti.

BORİS JOHNSON’DAN TAZİYE

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Buckingham Sarayı'nın ölüm haberini vermesinden kısa bir süre sonra Prens Philip'in ölümüyle ilgili, “Prens Philip, Birleşik Krallık'ta, İngiliz Milletler Topluluğu'nda ve dünyanın dört bir yanında nesillerin sevgisini kazandı. Sayısız insanın hayatını şekillendiren ve ilham veren olağanüstü yaşamı için tüm ulus adına Dük'e başsağlığı ve şükranlarımı sunuyorum.” açıklamalarında bulundu.

73 YILLIK EVLİLİK

Yunanistan Korfu doğumlu olan ve kendisine doğduğunda Yunanistan ile Danimarka Prensi unvanı verilen Mountbatten, Yunanistan’daki devrim sonrasında ailesiyle birlikte ülkeden sürüldü. Philip Mountbatten, Kraliçe olmadan beş yıl önce prenses Elizabeth Alexandra Mary ile 1947 yılında evlendi. Bu birliktelik en uzun süren kraliyet evliliği oldu

Prens Philip ve Kraliçe 2. Elizabeth'in dört çocuğu ve sekiz torunu oldu. Torunlarının ise on tane çocuğu dünyaya geldi.

İlk oğulları, Galler Prensi Charles 1948 yılında doğdu, onu 1950 yılında kız kardeşi Prenses Anne izledi, York Dükü Prens Andrew 1960 yılında ve Wessex Kontu Prens Edward ise 1964 yılında gözlerini hayata açtı.

Prens Philip, Yunan adası Korfu'da 10 Haziran 1921 yılında dünyaya geldi. Babası, Yunanistan Kralı Birinci George'un küçük oğlu Yunanistan ve Danimarka Prensi Andrew, Annesi Prenses Alice ise Lord Louis Mountbatten ile Kraliçe Victoria'nın torununun kızının kızıydı.