Başkent Sofya’da görev yapan Rus diplomatların yaklaşık bir ay önce casusluk şüphesi ile sınır dışı edilmesinin ardından gerilimin devam ettiği bir dönemde Bulgaristan Büyükelçisi, Rusya Dışişleri'ne çağırıldı. Bulgaristan Büyükelçisi’nin gelmesinden birkaç dakika önce, Dışişleri binasına Avrupa Birliği (AB) bayrakları olan bir aracın da geldiği belirtildi.

Rusya’nın Sofya’daki Büyükelçiliği’ndeki iki diplomatın casusluk şüphesi ile “istenmeyen insan” ilan edilmesi ile birlikte, Krıstin’ın Rus Dışişleri Bakanlığı binasına çağırıldığı öne sürülüyor.

Rus Dışişleri’nden bir kaynak Sputnik haber ajansına verdiği demecinde, Büyükelçi Krıstin’e, diplomatların sınır dışı edilmesine Rusya’nın vereceği karşılığı içeren bir nota teslim edildiğini söyledi. Ancak bu konu hakkında resmi bir açıklama henüz yapılmış değil.

“BULGARİSTAN CADI AVINA SON VERMELİ”

Son haftalarda pek çok Avrupa ülkesinde, kendilerinde görev yapan Rus diplomatlara yönelik casusluk iddiaları gündeme getiriliyor. Söz konusu iddialar, Rusya ile Batılı güçlerin ilişkilerinin gergin olduğu bir döneme denk geliyor.

Rusya Dışişleri yetkilileri, Rus diplomatlara yönelik bu kararları “cadı avı” olarak tanımlıyor ve söz konusu adımların karşılıksız bırakılmayacağı uyarısını yapıyor.

Yaklaşık bir ay önce Bulgaristanda görev yapan iki diplomat casusluk suçlarından yargılanarak sınır dışı edilmişti. Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sofya'nın adımına yanıt verdiği açıklamada, diplomatik teamüller doğrultusunda Rusya'nın misilleme hakkını saklı tuttuğunu belirterek, "Bulgar yönetimi, son bir buçuk yılda beşinci kez ve yine kanıt sunmadan bu tür bir adım atıyor. Son adım, Bulgaristan Savcılığı'nın emniyet teşkilatındaki bir grup kişinin Rusya'ya çalıştığına dair iddialar ortaya attığı gürültülü kampanyayı izledi. Bilinen reçeteye uygun olarak diplomatlarımızın sınır dışı edilmesinin gerekçesi hazırlandı.” dedi.

Sözlerine devam eden Zaharova, “Sofya'yı Bulgaristan'ın ulusal çıkarlarına zarar veren cadı avına son vermeye bir kez daha çağırıyoruz." ifadelerinde bulundu.

Bulgaristan savcılığı, iki Rus diplomatın “Diplomatik Statüleriyle Bağdaşmayan” faaliyetlerde bulunduklarının saptandığını, toplam 6 kişinin suçlandığı casusluk olayında, NATO ve AB'ye ait gizli bilgilerin Rusya Büyükelçiliği'ne aktarıldığını iddia etmişti.