Rus siyasetçi, hukukçu ve Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın milletvekili olan Natalya Vladimirovna Poklonskaya, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İstanbul’da görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kırım Platformu”nu desteklediklerini belirtmesinin ardından, Telegram kanalından açıklama yaptı.

Natalya Poklonskaya, Türkiye’nin “Kırım Platformu” zirvesine katılmasının, yarımadanın kaderine dahil olması ve ilgi duymasının bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

“İSTANBUL’UN İLHAKINI DESTEKLEMEZDİM”

Poklonskaya, “Türkiye Cumhurbaşkanı Kırım’ın ilhakını desteklemedi. Bu doğru, ben de İstanbul’un ilhakını desteklemezdim. Burada bir kelime oyunu söz konusu. Halkın iradesi referandumdur, zorla ele geçirmekse ilhak. Soruya göre cevaplar böyle.” ifadelerini kullandı.

Poklonskaya, “Böyle şüpheli bir etkinliğe katılmadan önce, sonradan politikacıların hoş ve oyunbaz sözleriyle kandırılmış hissetmemeleri için, Türkiye yönetimine insanlarla doğrudan görüşmeleri amacıyla Kırım’a bir heyet göndermelerini tavsiye ederim. Türkiye’den meslektaşlarımıza yarımadada eşlik edilmesi sürecini bizzat organize etmeye hazırım.” dedi.

TÜRKİYE ZİYARETİNDE YAŞANANLAR

Rus heyetinin Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı’yla ilk görüşmesinde, Erdoğan’ın dürüstlük ve mertlik ilkelerine önem veren biri olarak göründüğünü ifade eden Poklonskaya, “Rus heyetini içtenlikle karşılamıştı. Basit bir tokalaşma Türk halkının gelenekleri için, erkek onuru ve tutarlılığı için çok önemlidir ve sözgelimi kıymetsiz insanlarla bu yapılmaz. Bu nedenle halkın iradesinin, özellikle de Kırım’daki referandumun desteklendiği çıkarımını yapıyorum, elbette ‘ilhakının’ değil.” cümlelerini kullandı.