Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek görüşme gerçekleştiren Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, 51 ülkeye silah ihraç eden Rusya’nın dış baskıya rağmen milyar dolarlık silah ihracat kontratlarını yerine getirmeye devam ettiğini belirtti.

İHRACATIN 6’DA BİRİ TÜRKİYE’YE

Şugayev, Moskova’nın geçen yıl yurtdışına sattığı silahların tutarının 15 milyar dolardan fazla olduğunu, sipariş portföyünün ise 50 milyar dolar seviyesinde korunduğunu vurguladı.

Ekim 2019'da Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport, Türkiye ile 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında satın alınması için imzalanan sözleşmenin süresinden önce yerine getirildiğini ve Türkiye'nin füzeler de dahil olmak üzere S-400 sistemlerinin tüm unsurlarına kavuştuğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine Washington, S-400’leri satın aldığı gerekçesiyle Ankara’yı beşinci nesil savaş uçağı F-35’in üretim programından çıkarmıştı.

SİLAH İHRAÇ EDİLEN ÜLKELERİN ÇOĞU AFRİKA VE ASYA’DAN

Şugayev, “Başta Asya ve Afrika bölgelerinden ortaklarımız olmak üzere halen etkileşimde bulunduğumuz bölgelerimizin olduğunu belirtmek çok önemli. Bugün yüzden fazla devletle ilişkilerimizi sürdürüyoruz, 51 ülkeye ise teçhizat tedarik ettik.” dedi ve şöyle devam etti:

“Emin adımlarla ilerliyoruz. En önemli şey de bugün, şimdiden milyarlarca dolarlık sevkiyatlardan bahsediyor olmamız. Bu her şeyden önce, Hava Kuvvetlerimizde lider durumda olan teçhizatlar ve elbette, en çok talep gören hava savunma sistemleridir.”

“RUSYA VE ORTAKLARI BASKI ALTINDA”

“FSVTS Başkanı, “Rakiplerimiz, genel zor duruma rağmen, her şeyden önce ortaklarımız üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor. Bu anlamda eşi benzeri olmayan bir baskıyla karşı karşıyayız ve ortaklarımızın çok ama çok ciddi baskı altında olduğuna tanık oluyoruz.” diye konuştu.

Silah ihracatı alanındaki çok güçlü rekabet ortamı nedeniyle son derece ağır koşullarda çalışmak zorunda olduklarına dikkat çeken Şugayev, “Ancak eski ortaklarımızın çıkarlarını dikkate aldığımız gibi, elbette yenileriyle de iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz, onlara anlayış gösteriyoruz. Denildiği gibi, askeri-teknik işbirliği bazen sessizliği sever.” ifadelerini kullandı.