Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yaşanan olaylar nedeniyle 470 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de 6,5 milyon Suriyeli ülkedeki güvenli bölgelere sevk edildi, 5 milyon kişi de göç etmek zorunda kaldı. Türkiye, şiddetten kaçan, 264 bin 815'i kamplarda olmak üzere 2 milyon 600 bin 561 Suriyeli sığınmacıyı kapılarını açtı.

Türkiye, 62 ülkenin destek verdiği "DAEŞ ile Mücadele Küresel Koalisyonu"nda yer alarak, İncirlik ve Diyarbakır'daki üsleri ile Türk hava sahasını koalisyon güçlerinin kullanımı için izin verdi. Bu kapsamda İncirlik Üssü ile İskenderun Limanı, insani yardım ve lojistik destek amaçlı koalisyon unsurlarının kullanıma tahsis edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), geçen yıl Ağustos ayından itibaren koalisyon güçlerinin hava harekatına aktif olarak katılım sağlanarak koalisyonun DAEŞ ile mücadelesine destek verdi. Öte yandan Suriyeli ılımlı muhalifler için hayata geçirilen "eğit-donat programı"na da katkı sağladı.

Koalisyon karargahlarında personel görevlendirilirken bu mücadele kapsamında Türkiye'de ABD, Almanya, Katar ve Suudi Arabistan'a ait hava araçları ve personeli görev yapmaya başladı.

Koalisyon güçleri tarafından DAEŞ hedeflerine yönelik Suriye'de 3 bin 791, Irak'ta ise 8 bin 415 hava harekatı icra edildi. Türkiye, Suriye'deki DAEŞ hedeflerine bugüne kadar 19 hava harekatı yaptı.

DAEŞ tarafından Kilis şehir merkezine yönelik katyuşa ve top atışları sonucunda bugüne kadar 8'i Suriyeli 20 sivil hayatını kaybetti, 17'si Suriyeli 66 kişi yaralandı.

Türkiye 2 bin 144 DAEŞ hedefini vurdu

TSK tarafından, angajman kuralları çerçevesinde "misliyle mukabele" kapsamında, Suriye'deki toplam 2 bin 144 DAEŞ hedefi "Fırtına" obüsleri, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) bataryaları ve tank atışlarıyla vuruldu. Hedeflerin vurulduğu bölgelerde 807 DAEŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 153 terörist ise yaralandı.

Ayrıca, Suriye sınırında konuşlu hudut birliklerine, terörist geçişlerinin engellenmesi içi ilave birliklerle takviye yapıldı. Suriye sınırında 2016'da 388 DAEŞ ve 82 PYD/PKK terör örgütü mensubu yakalandı.