Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma, Suriye'de teröre karşı savaşan tek tarafın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olduğunu belirterek "Türkiye sınırına yakın Halep'in kuzeyinde, 2 yıldır DAEŞ'in kontrolünde bulunan 14 köy, ÖSO tarafından kurtarıldı." dedi.

Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın binlerce kilometre öteden Suriye'ye elinde güllerle gelmediğini, çocuklara çikolata getirmediğini, füze ve ölüm aracı getirdiğini söyledi.

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarıyla okulları, hastaneleri ve sivil yerleşimlerini bombaladığını belirten Cuma, "Rusya, Suriye'ye iyilik yapmak için gelmedi. Biraz çekilmiş olsa da sonuçta barış için ya da çözüm için bir şeyler yapmadı çünkü Rusya bu olayın tarafıdır. Bu ölümlerin, insanların zorunlu göçüne neden oldu. Diğer taraftan PYD, vatanımızı bölmek isteyen taraftır. Onun için biz PYD'ye terör örgütü derken bunlara dayanarak söylüyoruz." dedi.

Rusların, Suriye'ye "teröre karşı savaşmak için geldikleri" yönünde söylemlerinin bulunduğunu ifade eden Cuma, şöyle devam etti:

"Herkes artık biliyor, teröre karşı hiçbir şey yapmadılar. Gerçekte teröre karşı savaşan tek bir taraf var o da ÖSO'dur. Türkiye sınırına yakın Halep'in kuzeyindeki, 2 yıldır DAEŞ'in kontrolünde bulunan 14 köy, ÖSO tarafından kurtarıldı. ÖSO, çok büyük ve ciddi bir mücadele yürütüyor, çok sayıda şehit veriyor ama DAEŞ'i temizlemekte çok kararlı ve bu süreç de artık başladı. İnşallah zafere ulaşacaktır."

"DAEŞ önemli noktaları kaybetmeye başladı"

Azez ile Cerablus arasında bir baştan bir başa uzunluğu 90 kilometre olan alanda yaklaşık 1,5 milyon insanın yaşadığını anlatan Cuma, "DAEŞ'in kontrolünde olan bu alanda büyük ilçeler de var. Daha da kuzeyde köyler var. Yaklaşık 400 civarında köy var. Bunların 140 kadarı Türkmen köyü." dedi.