Uluslararası yaptırımlar ve düşük petrol fiyatları karşısında ekonomisi daralan Rusya’nın, Suriye’deki operasyonlarının yaklaşık üç haftalık maliyetinin 80 - 115 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uluslararası araştırma kuruluşu IHS’nin Londra'daki merkezinden Kıdemli Analist Alex Kokcharov, Rusya’nın 30 Eylül-20 Ekim tarihlerinde Suriye’de gerçekleştirdiği askeri operasyonların toplam maliyetinin 80 - 115 milyon dolar olduğunu söyledi.

Kokcharov, "Rusya’nın harcamaları için tahmin ettiğimiz seviye sadece ilk 20 günlük kısmı kapsıyor. Rusya’nın Suriye’ye asker sevkiyatı ile bu rakam çok daha fazla yükseldi" dedi.

Rusya’nın askeri giderlerindeki artışın ülke ekonomisi için baskı oluşturabileceğini belirten Kokcharov, "Rusya ekonomisindeki daralmaya ek olarak Kremlin kendisini uluslararası anlamda izole etti. Putin içeride ve dışarıdaki duruşunu desteklemek için küçük zafer arayışı içerisinde. 2014-2015 döneminde Rusya’nı Ukrayna’daki savaşı 'zafer savaşı' tam olarak kazanılamadı. Kremlin bunu değiştirmek istiyor" ifadelerini kullandı.

"Bir günlük maliyet 2,4 ile 4 milyon dolar arasında değişiyor"

IHS’nin verilerine göre ise Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları ve askeri varlığının bir günlük maliyeti ise 2,4 ile 4 milyon dolar arasında değişiyor.

"Rusya, Suriye'de mühimmat için ayrıca harcama yapmıyor"

Ultrabet 0px 15px; font-stretch: normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Askeri-Politik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Şarbatullo Sodikov, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının ülke ekonomisini etkileyecek düzeyde olmadığını savundu.

Sodikov, "Rusya diğer büyük askeri sanayiye sahip ülkeler gibi silah ve mühimmat üretiyor. Ancak savaş olmadığı için bu mühimmat kullanılmıyor. Bu mühimmat bir son kullanma tarihine sahip ve sonunda imha ediliyor" ifadelerini kullandı.

5 Aralık Partisi Kurucusu Sergey Davidis ise Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin ülke üzerinde ekonomik etkileri olacağını öne sürdü.

Davidis, "Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları için yaptığı harcamalar fazla gibi görünmeyebilir, ancak Rusya savaş durumunda, bu da askeri sanayiye daha fazla bütçe kaydırılacağı anlamına gelir. Yani sosyal alandan kesinti yapılarak askeri sanayiye aktarılacak demektir" görüşünü paylaştı.

Bu operasyonların bütçe üzerinde baskı oluşturabileceğinin altını çizen Davidis, "Rusya’nın içinden geçtiği ekonomik kriz de göz önüne alınırsa bu durum vatandaşlar için sağlık, eğitim, sosyal güvenlik harcamalarının azalması anlamına gelmektedir. Suriye'deki askeri operasyonlar ülke bütçesine ciddi olarak yansımasa da vatandaşların cüzdanına yansıyacaktır ve tüm yük vatandaşların sırtına binecektir" değerlendirmesini yaptı.

Bu arada Rusya Merkez Bankası verilerine göre, bu yılbaşından eylül sonuna kadarki dönemde Rusya'dan net sermaye çıkışı 85,3 milyar doları buldu.