İran’da Azerbaycan Türklerinin ardından sayıca en önde gelen Türk topluluğu olan Kaşkaylar, sözlü edebiyat gelenekleri, tarihi halk türküleri ve el dokuması halılarıyla yüzyıllara uzanan bir kültürün mirasçıları olarak ön plana çıkıyor.

KADİM TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORLAR

İran’daki Kaşkay Türkleri, gelenekleri ve yaşam tarzlarıyla Orta Asya’daki kadim Türk kültüründen izleri yaşatmaya devam ediyor.

Azerbaycanlılardan sonra İran'daki en kalabalık Türk toplumu olan Kaşkaylar’ın göç rotaları yazın Şiraz'ın yaylaları ile kışın Basra Körfezi'nin ovaları arasındaki 480 ila bin km'lik bir alanı kapsıyor.

Anadolu Ajansı, Kaşkay Türklerinin göç maratonuna tanıklık ederek bir video hazırladı:

Kaşkaylar, her bahar mevsiminde yaptıkları göç yolculuğuyla da Orta Asya’daki Türk topluluklarından süregelen yaylalara göç etme geleneğinin temsilcileri olarak göze çarpıyor.

Kaşkay Türklerinin yerleşik hayata geçmeyen üyelerinin yolculuğu pek çok çarpıcı hikâyeyi de içinde barındırıyor.

Göçmenlerle yapılan röportajların yanı sıra Kaşkay Türklerinin bölgedeki varlıklarının tarihçesi de mercek altına alındı. Kaşkay Türkleri üzerine araştırmalar yapan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Temizel de görüşleriyle çalışmaya katkıda bulundu.