Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki mutabakat kapsamında göçmenlerin iade sürecinin başlamasının ardından 10 gün geçerken, uygulamada karşılaşılan bazı sorunlara rağmen, Yunan adalarına sığınmacı ve göçmen geçişleri büyük oranda azaldı.

Zorlu kış şartlarına rağmen ocak-şubat aylarında bazı günler 5 binin üzerinde göçmen geçişi yaşanan adalara, 4 Nisan ile başlayan haftada günlük ortalama 93 göçmen ayak bastı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, mart ayında günlük ortalama 870 göçmen geçişi gerçekleşirken, bu sayı 12 Nisan'a kadar ortalama 157'ye düşmüş durumda. Yunan adalarına sığınmacı ve göçmen girişlerinin günlük ortalaması ocak ayında 2 bin 175 ve şubatta bin 904 düzeyindeydi.

Türkiye'ye iade işlemleri 4 Nisan'da 202 göçmenin geri gönderilmesi ile başlarken, sonraki günlerde göçmenlerin yoğun bir şekilde sığınma talebinde bulunmasından dolayı bu süreç yavaşlamıştı. Cuma günü 124 göçmen daha Midilli'den geri gönderildi.

Yunan yetkililer Türkiye ile AB arasındaki mutabakatın ilk 3 uygulama gününde 750 göçmenin iadesini planlamış olsa da 326 göçmenle bu sayının yarısına bile ulaşılamadı.

Geri gönderilen göçmenlerin çoğunluğunu Pakistan uyruklular oluştururken, Afganistan, Bangladeş, Irak, Cezayir, Fas uyruklu göçmenler de iade edildi. Ayrıca, kişisel nedenlerle gönüllü olarak Türkiye'ye dönmek isteyen iki Suriyelinin de geri gönderilenler arasında olduğu bildirildi.

13 göçmen "yanlışlıkla" gönderildi

BMMYK ilk uygulama gününde Türkiye'ye gönderilen göçmenlerin 13'ünün Yunan makamları tarafından işlemleri yapılmadan "yanlışlıkla" gönderildiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü ise, binlerce kişinin "gelişigüzel" bir şekilde tutulduğu kayıt-kabul merkezlerindeki "ağır" şartlara dikkati çekerek, göçmenler arasında korku ve ümitsizliğin arttığını bildirdi.