Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Kwesi Quartey, Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Afrika Günü dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

Kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür eden Quartey, Türkiye'yi üçüncü kez ziyaret ettiğini hatırlattı.

Quartey, Türkiye'nin, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan stratejik bir konumda olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye bize eğitim, teknoloji ve bilim alanlarında iş birliği imkanları sunuyor. Türkiye, Afrika ile iş birliği yapma noktasında hevesli ve istekli." diye konuştu.

Türkiye, Somali ordusunun gelişimine odaklanıyor

Konuşmasında, Türkiye'nin geçen yıl, Somali askerlerinin eğitimi için başkent Mogadişu'da açtığı askeri eğitim merkezine de değinen Quartey, Türkiye'nin, Somali Ulusal Ordusunun gelişimine odaklandığına vurgu yaptı.

Ganalı diplomat Quarte, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bir ülkeniz varsa, birlik halinde hareket eden komuta sisteminiz olmalı. Eğer iki farklı ordu birbiriyle savaşıyorsa, devletiniz tehdit altında demektir. Türkiye, Somali Ulusal Ordusuna şu ana kadar ki en iyi katkıyı yaptı. Somali, Türkiye'nin desteğiyle tekrar kendi ayakları üzerinde durmaya başlıyor. Bu, öncelikle Türkiye'nin sayesinde. Somali'de barış, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'ndaki barış demektir. Çünkü okyanuslar, uluslararası ticarette seyahat ve iletişim aracıdır. Türkiye'nin Afrika kıtasına yaptığı bu katkıyı takdir ediyoruz."

Quartey, Türkiye'nin Afrika'ya daima sevgi ve ilgiyle yaklaştığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin Afrika ile iş birliği yapma konusundaki kararlılığını takdir ediyorum." dedi.

Türkiye'nin, Afrika ülkelerine eğitim ve iş birliği imkanları sunduğuna işaret eden Quartey, "Türkiye bizim için eğitim, bilim ve teknolojide neyin mümkün olduğunu temsil ediyor." ifadesini kullanarak, Afrika'nın gelişim vizyonu için Türkiye'nin örnek ülke olduğunu dile getirdi.