Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Bayırbucak Türkmenleri bölgesine Rusya ve rejimin saldırılarını artırması sonucu Türkiye'ye kaçmaya başlayan Türkmenler, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nden giriş yapmaya devam ediyor. Son 3 günde Yayladağı'ndan 3 bin 128 Türkmen'in giriş yaptığı belirtildi. Çatışma ve saldırıların Türkmenler'in sığındığı sınırın sıfır noktasındaki Yamadi Köyü'nde bulunan kampa yaklaşması üzerine cuma gününden itibaren kaçmaya başlayan siviller Yayladağı'ndan geçmeye devam ediyor. Türkmen ve Araplar'dan oluşan siviller, Yayladağı merkezdeki 2 No'lu Konaklama Tesisleri'ne alınıyor. 
Sınırda bekliyorlar

Son 3 günde Türkiye'ye 3 bin 128 sivilin giriş yaptığı bildirilirken, Türkiye'ye geçmek için sınırın sıfır noktasında bekleyenler olduğu belirtildi. Bugün de 3 bine yakın sivilin Yayladağı'ndan Türkiye'ye girmesi beklenirken, Yayladağı'nın Güveççi Mahallesi'nde Türkmenler için yapılan 10 bin kişilik çadırkenti de tamamlandı ve bazı Türkmenler bu kampa yerleştirildi. 3 bin 128 kişi ile bundan sonra gelecek sivillerde Türkmen olanların Güveçci'deki çadırkente, Araplar'ın ise Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde bulunan çadırkente gönderileceği belirtildi.

Türkmenlerin 28 köyü düştü

Bayırbucak Bölgesi'nde 33 köydeki Türkmenler, 4 aydan bu yana devam eden çatışmalarda 28 köyü kaybetti. Arkalarına Rusya desteğini de alan rejim güçlerine karşı mücadelerine devam edeceklerini bildiren Türkmenler, Türkiye sınırına yakın bölgedeki 5 köye çekildiklerini söyledi.

AFAD: Güveççi'ye 162 kişi yerleştirildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'ye gelen Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bir açıklama yaptı. Güveççi Mahallesi'nde yapımı tamamlanan çadır kentin açıldığını ve Türkmenlerin çadırlara yerleştirilmeye başlandığını belirtilen AFAD açıklamasında şöyle denildi:

"Suriye'nin Bayırbucak Bölgesi'nde, son günlerde özellikle Türkmen nüfusa yönelik saldırıların şiddetlenmesi ile birlikte, binlerce aile Yayladağı sınırının Suriye tarafında bulunan Yamadi kampına sığınmıştı. Saldırıların Yamadi kampına da sıçraması üzerine, çoğunluğunu bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu 731 kişilik ilk sığınmacı kafilesi 29 Ocak günü, Yayladağı'nın Pulluyazı Köyü'ndeki sınır noktasından ülkemize giriş yaptı. Girişlerin devam ettiği Pulluyazı'da, son üç günde Türkiye'ye sığınan Tavla Suriyeli misafirlerimizin sayısı 3 bin 128'e ulaştı. Biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirilirken; diğerleri ise, Başbakanlık AFAD'ın Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki barınma merkezlerine sevk ediliyor. Başbakanlık AFAD'ın Bayırbucak Türkmenleri için Yayladağı'nda kurduğu Güveççi Barınma Merkezi de ilk misafirlerini kabul etti. Dün itibariyle162 kişinin yerleştiği barınma merkezinde alımlar devam ediyor."

500 milyon TL yardım yapıldı

Sığınmacıların kabulünde kurumların koordineli bir çalışma içerisinde olduğu belirtilen açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi:

"Başbakanlık AFAD'ın koordine ettiği sığınmacı kabullerinde, 2014'te Ayn el-Arap'tan ülkemize yönelen nüfus hareketleri için uygulanmış olan Kitlesel Göç Yönetimi Sistemi faaliyete geçirildi. Bu kapsamda, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği işbirliği ile devam eden çalışmalar için 202 personel görevlendirildi."

"Bölgeye ayrıca; Mobil Koordinasyon Merkezi, Mobil İkram Aracı, Mobil Mutfak TIR'ı, Mobil Fırın Aracı, 6 Ambulans ve 8 araç sevk edildi. Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kontrol noktasından giriş yapan ailelere Türk Kızılayı tarafından gıda yardımı yapılıyor; hasta ve yaralılar 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri tarafından tedavi ediliyor. Ailelerin biyometrik kayıt işlemleri ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli tarafından, Yayladağı çadır kentinde bulunan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Sıfır noktası insani yardımlarımız kapsamında, Hatay'daki 4 sınır noktasından, Bayırbucak Türkmen bölgesine bugüne kadar 500 milyon TL değerinde insani yardım ulaştırıldı. Yayladağı'ndan ülkemize sığınan Türkmenlerin de her türlü ihtiyacının karşılanması için de çalışmalarımız aralıksız devam ediyor."

33 köyden 28'ini kaybettik

Yayladağı'nda bulunan Suriye Türkmen Meclisi Sözcüsü Sadettin Molla da, Türkmenler'in sadece rejimle değil, koalisyonla mücadele ettiğini söyledi. Kelez, Yamadi, Sallır, Akçabayır ve Karaman köyleri dışındaki 28 Türkmen köyünü kaybettiklerini belirten Molla, şöyle konuştu:

"Şu anda bir koalisyona karşı bir mücadelemiz var. Rusya, İran, Esad rejimi. Tabii bunlara da destek olarak Lübnan Hizbullah örgütü, Iraklı milisler var. Mücadelemiz devam ediyor. Rusya'nın bu savaşa katılmasıyla 4 ay içerisinde Bayır Bölgesi'ndeki 33 köyden maalesef elimizde 5 köyümüz kaldı. Bu köylerimiz Türkiye sınırına sıfır noktada olan köylerimiz. Dün sabah Kelez Köyü'nün kaybetmiştik çok şükür akşam saatlerinde o kadar güçlü bir koalisyona karşı eldeki imkanlarla onları püskürtmeyi başardık ve şu anda Türkmen birlikleri Mutlu Kızıldağ bölgesine doğru yavaş yavaş ilerliyor."

"Kızıldağ en stratejik bölgelerden birisi. Kızıldağ'ın düşmesiyle beraber Rus ordusu oraya füze bataryaları yerleştirdi ve bölgeye hakim bir nokta olmasından dolayı artık Bayırbucak bölgesinde tek bir karış güvenli bölge kalmadı. Dün hemen Yamadi kampımıza 2,5 kilometre uzaklıktaki Obin kampını bombaladı. O bombardıman sonrası millet can güvenliği nedeniyle Türkiye'ye girmek istediğini belirtti. 3 binin üzerinden Türkiye'ye giriş yapan oldu ve bunların içerisinde 1100 kadar Türkmen var. Hala şu anda sınırda bekleyen 1500 kadar Türkmen var ve inşallah bugün Yayladağı'na alınacaklar."