NATO'nun Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol olduğunu belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin hızlandırılmasını istemesinin sebebini, ‘Rusya için ciddi bir mesaj’ şeklinde açıkladı. Bu açıklamanın ardından Rusya’dan cevap gecikmedi ve Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Kiev’in NATO ile bir ittifaka girmesinin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna arasındaki çatışmaları körükleyeceğini belirtti.

Peskov, “Bu durum Ukrayna’nın iç sorununu çözmesine katkıda bulunmayacak, durumun daha da kötüleşmesine yal açacak.” dedi.

NATO’DAN DESTEK AÇIKLAMASI

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO İttifakı'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade etti. Stoltenberg sosyal medyadaki paylaşımında, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bilgi verdi. Rusya'nın Ukrayna içindeki ve etrafındaki askeri faaliyetleriyle ateşkes ihlallerinden NATO'nun ciddi endişe duyduğunu kaydeden Stoltenberg, "NATO Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Ukrayna ile İttifak arasındaki yakın ortaklığa bağlı olduklarını vurguladı. Zelenskiy ise NATO üye ülkelerini Karadeniz'de varlıklarını artırmaya çağırarak, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin önemine dikkati çekti.

Ordu ve savunma sektöründe reform yapmak konusunda kararlı olduklarını belirten Zelenskiy, "Ancak sadece reformlar Rusya'yı durdurmayacaktır. NATO Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol. NATO Üyeliği Hareket Planı, Rusya için gerçek ciddi bir mesaj olacak." ifadelerini kaydetti.

Kremlin ise Ukrayna'nın muhtemel NATO üyeliğine ilişkin açıklamada bulunarak, bunun bölgedeki durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi.

“PLANLI SAVAŞA HAZIRLIK TEFTİŞİ”

Rusya'nın, askerlerini Ukrayna sınırına sevk etmesiyle başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla büyümeye devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yaptığı açıklamada, orduda planlı bir savaşa hazırlık teftişinin başladığını bildirdi. Ukrayna ile yaşanan gerginliğin ardından gelen bu açıklama, dikkatleri bölgeye topladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını söylemişti.

Kremlin ise birçok kez, hareketliliğin ülke sınırları içinde ve Rusya'nın kendi inisiyatifleri doğrultusunda gerçekleştiğini bildirdi. Ukrayna sınırına yapılan askeri sevkiyatın ne Ukrayna ne de başka bir ülke için tehdit olduğu ifade edildi.

ABD OLAYA MÜDAHİL

ABD'li yetkililerle görüşme yapıldığını duyuran Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "ABD yönetimi ile Donbas'taki durumla ilgili temaslarımız oldu. Amerika tarafına neler olduğunu detaylı şekilde anlattık." açıklamasını yaptı.

Ukrayna ile ABD'nin, bu bölgede kışkırtıcı eylemlerde bulunduğunu belirten Ryabkov, "Washington, bu eş güdümlü siyasetin sonuçlarından endişelenmelidir." ifadesini kullandı.

İKİ ÜLKE SINIRINDA GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Kremlin ise Rusya'nın kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Çıkan çatışmalarda bugüne kadar 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Ukrayna, dün Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini ve ayrılıkçıların 7 kez ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini duyurdu.

UKRAYNA VE TÜRKİYE İLETİŞİM HALİNDE

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim, Ankara'nın da yakın takibinde bulunuyor. Güvenlik kaynakları, "Ukrayna'nın doğusunda karşılıklı hukuktan yanayız, barış tesis edilmeli. Ateşkes ve istikrar devam etmeli." açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy başkanlığında bir heyetin cumartesi günü yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı için Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.