Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı.

LİBYA ELÇİSİ SINIR DIŞI EDİP TÜRKİYE'Yİ BM'YE ŞİKAYET ETTİLER

Anlaşmanın ardından bölgede planları bozulan bazı ülkeler Türkiye'ye karşı harekete geçmişti. İstanbul'da 27 Kasım'da imzalanan "Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti. Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.

METİN SIZDIRILDI

Avrupa Birliği'nin (AB) bugün başlayacak ve iki gün sürecek zirvede açıklaması beklenen taslak metne ulaşıldı. Reuters'ın ulaştığı metne göre, AB liderlerinin söz konusu anlaşmada yer alan "deniz sınırlarının Akdeniz'de bulunan üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve Birleşmiş Milletler'in Denizcilik Hukuku'na da aykırı olduğunu söyleyeceği" ifade ediliyor. Metinde ayrıca "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin konu üzerindeki eylemleri karşısında kesin bir şekilde Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs ile dayanışma içerisindedir" gibi ifadeler yer aldığı belirtildi.