Berfin Bitirim-Muhabir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yılın ardından ilk kez Irak’a resmi ziyarette bulunuyor. Bu ziyaret hem bölücü terör örgütü PKK ile mücadele için hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için önemli bir sıçrama olarak görülüyor.

Irak ve Türkiye arasında gerçekleştirilecek olan görüşmede "su meselesi, Kalkınma Yolu Projesi, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımları" masaya yatırılacak.  Bu konularda ortak komisyonların çalışmalarının sona erdiği ve 20’ye yakın anlaşmanın imzalanacağı ifade ediliyor.

Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz hale getirildi Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz hale getirildi

DÜNYANIN GÖZÜ BU GÖRÜŞMEDE

Tüm dünyanın gözü kulağı bu görüşmeye çevrilirken, dünya basınından konuya ilişkin manşetler gelmeye başladı.

AP’nin internet sitesinde yer alan manşette “Ülkesinin Kuzey Irak'ta yuvalanan Kürt militan grupla mücadelesinde Bağdat'tan daha fazla iş birliği talep etmesi nedeniyle pazartesi günü Irak'a on yılı aşkın bir süreden sonra ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu haberde, iki ülke arasında su tedariki ve Kuzey Irak'tan Türkiye'ye bir yıldan uzun süredir durdurulan petrol ve doğalgaz ihracatı gibi diğer konular da büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.

TERÖRİST EYLEMLERİ “MÜCADELE” OLARAK GÖRDÜLER

AP’nin manşetine taşıdığı haberde bölücü terör örgütü PKK ile ilgili detaylara haberinde yer verirken, Türkiye’nin geçmişte Kuzey Irak'ta örgüte karşı çok sayıda kara harekâtı gerçekleştirdiğine ve Türk jetleri de bölgede PKK'ya ait hedefleri vurduğuna değinirken Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Irak'la ortak sınır boyunca 30 ila 40 kilometrelik (19 ila 25 mil) derin bir güvenlik koridoru oluşturma hedefine değindi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin güneydoğusunda özerk bir Kürt devleti kurmak için yapılan saldırıları ‘mücadele’ olarak lanse eden medya kuruluşu, yalnızca Türkiye ve Batılı müttefiklerin PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğini dile getirdi.

IRAK, PKK’YI GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK GÖRDÜĞÜNÜ DUYURDU

Mart ayında Irak ve Türkiye dışişleri bakanlarının yapmış olduğu görüşmenin ardından Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK’nın topraklarındaki varlığını "Irak Anayasası'nın ihlali" olarak tanımlarken iki ülke yapmış olduğu açıklamada PKK’nın "hem Türkiye hem de Irak için bir güvenlik tehdidi" olduğuna dikkat çekti.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi iki ülkenin görüşmesinin Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanmasına vesile olacağını ifade etti.