Merkezi yazılılara bir haftadan az bir zaman kaldığı bugünlerde öğrencilerimize, aileler olarak vereceğimiz maddi ve manevi destek önemlidir. Kaygının en doruk noktaya ulaştığı günleri yaşıyoruz. Kullanılan sözlerin, verilecek tepkilerin etkisi belki de bir ömür boyu sürebilir. Öğrenciler 15-20 yıl sonra geriye baktıklarında bugünlerde neler olduğunu değil, neler hissettiklerini hatırlayacaklar.

İşte dikkat edilmesi gereken noktalar: 
Sınava bir hafta kala uyku düzenine dikkat etmeliyiz. Çünkü uyku, beynin önemli bir enerji depolama aktivitesidir. Sınav sabahı uyanmaları gereken saat kalkıp, akşam yeterli uyku alabilecekleri saatte yatmayı bir hafta öncesinden düzene sokmaları gereklidir. Biyolojik ritmi önceden ayarlamak o gece uykuya dalışı kolaylaştıracaktır.

'DÜZENLİ KAHVALTI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ'

Düzenli ve sağlıklı bir kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirmelerine destek olunuz… Güzel bir kahvaltı zihni açacaktır. Peynir, zeytin, yumurta, ceviz, bal ile yapılan sağlıklı bir kahvaltıyı alışkanlık haline getirmek faydalı olur. Çikolatalı ekmek, poğaça ile geçiştirilen kahvaltıları önermiyoruz.

“Sana güveniyorum” yerine “emeklerinin karşılığını alacaksın” ifadesi öğrencileri üzerinde daha rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu günlerde öğrencilerin çoğu deneme sınavlarına girmektedir. Haliyle maratonun son yüz metresi gibi son hamlelerin gerginliği evlerde yaşanabilir. Ailelerin öğrencilere pozitif yaklaşmaları, olumlu düşünmelerini sağlamaları önemli bir destektir. Kullanılan ifadelerin beklentiyi yansıtmak yerine, emek ve gayret vurgusu yapılması daha yerinde olacaktır. “Ne kadar çalıştığını görüyorum, bu durumu önemsediğin belli oluyor.” gibi ifadeler öğrenci üzerinde daha olumlu etki bırakacaktır.

İyi dilek telefonlarına karşı tedbir almak gerekebilir. Türk aile yapısı gereği akraba, eş/dostlarımız iyi dileklerini iletmek için telefonla arayabilirler. Mümkünse telefona öğrencinin çıkmaması yerinde olacaktır. Çünkü, bu telefonlar “herkesin gözü üzerimde” hissi uyandıracağı için öğrencinin gerginliğini artırabilir.

'DIŞARDAN YEMEK YENİLMEMELİ'

Onun dışında herhangi bir zehirlenme vs. yaşamamaları için mümkünse evde yemek yemelerini, dışarıdan yemek yememelerini öneriyoruz. Yemek zorunda kalındığında ise güvenilir noktalardan olmasına hassasiyet gösterilmelidir.

Herhangi bir kaza ve yaralanma yaşanmaması için öğrencinin rutin hayatı dışında ekstra aktivitelere, bedensel olarak zorlayıcı aktivitelere katılmamasını öneriyoruz.

Sınav başarısı komple bir süreci sağlıklı yönetmeyi gerektiren bir durumdur. Elbette o sabah da yapılması gerekenler vardır.

Sınav sabahı dikkat edilmesi gereken hususlar:

Öğrencilere her sabah yaptıkları gibi bir kahvaltı yapmalarını öneriyoruz. Daha sağlıklı diye hazırlanan sıra dışı bir kahvaltı mide bulantısı yaşamalarına neden olabilir.

TRAFİĞE DİKKAT!

Trafiği de dikkate alarak öğrencilerin saat 8.30’da okulda olacak şekilde evden çıkıp, okulda olmalarını sağlayınız.

Akşamdan hazırlanan üzerinde TC. kimlik numarasının olduğu belgeyi öğrencinin yanına almasını sağlayınız. 

Bu sınav birçok öğrencinin ulusal düzeyde girdiği ilk sınav, ama son sınav da olmayacak. Bundan sonra daha birçok sınava girecekler. Olumlu bir deneyim olması bu eksende de önemlidir. Hiçbir sınav öğrencimizin beden ve ruh sağlığından daha kıymetli değildir.