Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TRT Haber’de yaptığı açıklamalarda eğitimin gündeminin sorularını yanıtladı. TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Yılmaz’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Mevcut yaşadığımız durumun bir resmini çekelim. Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. 25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. spor yapabiliyor mu? Türkiye'nin şu andaki eğitim seviyesi, geçmiş yıllardan çok çok ileridedir. 

TEOG artık yapılmayacak

Sistem olarak daha iyiye gideceğiz. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. 

Nasıl bir sistem gelecek

Yeni sistem hakkında arkadaşlarımız çalışıyor. Türkiye’deki tüm sınavları biz hazırlıyoruz. Başarılı ve kalifiyeli arkadaşlara sahibiz. Ölçme ve değerlendirme konusunda uzman hale geldik. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sistemi açıklayacağız.1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Sistem hakkında sözüm var diyenler görüşlerini bize bildirsinler. Söylenmeyin söyleyin. Görüşlerini bildirenleri değerlendireceğiz.

Donanımlı öğrenciLER yetiştirmemiz lazım

Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye'nin en uzman kuruluşu.  Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunarız, tamamdır denildikten sonra hemen açıklarız. Üniversiteye gitmese dahi donanımlı öğrenci yetiştirmemiz lazım.  Eğitim sisteminin kalitesini arttırmamız için sınav sitemini değiştirmek durumundayız.