Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, devreye aldıkları Yurtdışı Pazar Destek Programı ile ihracat rotasına yönelen KOBİ'lere; personel istihdamı, yazılım ve donanım, tanıtım ve hizmet alım giderleri gibi pek çok kalemde destek vereceklerini belirterek, "Programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik. Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek. Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi 6 aydan 24 aya kadar sürebilecek." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında, Yurtdışı Pazar Destek Programı İş Birliği İmza Töreni yapıldı.

Varank, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katılımıyla düzenlenen törende, programa ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon işletmenin faaliyet gösterdiğini aktaran Varank, bunların yüzde 99’unu küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) oluşturduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOBİ’lerin, ekonomi için öneminin farkında olduklarını ifade eden Varank, "İlgili kuruluşumuz KOSGEB, Türkiye sathına yayılmış 92 müdürlüğüyle, KOBİ’lerin büyümesine ciddi katkılarda bulunuyor. Bu kapsamda, sadece 2019 yılında, KOBİ’lerimize 1,7 milyar lira tutarında destek sağladık. Sağladığımız destekler, önümüzdeki aylarda elbette devam edecek." diye konuştu.

"Programın destek miktarı 300 bin lira"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Kalkınma Planında ihracat hedefini 226 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, daha fazla üretime ve daha fazla ihracata ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Varank, Yurtdışı Pazar Destek Programı ile Türk KOBİ'lerine önemli bir destek sağlanacağını ifade ederek, programa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bugün protokolü imzalanacak destek programının amacı, KOBİ’lerin bu ihracattaki payını, yüzde 60’lara çıkarmaktır. Türkiye’yi bu hedefe taşıyacak olanlar da iş dünyasının temsilcileri, girişimcilerimiz, KOBİ’lerimiz, yani sizlersiniz. İşletmelerimiz bir yandan, devletimiz diğer yandan; omuz omuza vererek, hep birlikte yeni bir başarı hikayesi yazacağız. Belirlediğimiz hedeflere kararlılıkla yürümeyi sürdüreceğiz. Tabi bunun için, daha çok üreten, ihraç eden KOBİ’lere ihtiyacımız var.

KOSGEB ile TİM iş birliğinde Yurt Dışı Pazar Destek Programı'nı tasarladık ve programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik. Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek. Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi 6 aydan 24 aya kadar sürebilecek."

"Personeller için 100 bin liraya kadar destek sağlayacağız"

Bakan Varank, programdan ilk kez yurt dışına açılacak KOBİ’lerin yanı sıra, yurt dışı pazar payını artırmak isteyen KOBİ’lerin de faydalanabileceğini anlatarak, Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında ihracat yapan KOBİ’lerin 6 farklı harcama kalemindeki giderlerini karşılayacaklarını söyledi.

Destek alacak KOBİ'lere personel girdi desteği vereceklerini aktaran Varank, şöyle konuştu:

"KOBİ’lerimizin projelerde istihdam edecekleri personeller için 100 bin liraya kadar destek sağlayacağız. Bir diğer desteğimiz yazılım ve donanım giderleri desteği. Gelişmek ve büyümek isteyen KOBİ’lerimize satın alacakları yazılım ve donanımlar noktasında yine 100 bin liralık bir katkıda bulunacağız.

Üçüncü desteğimiz tanıtım giderleri desteği. KOBİ'lerin ürünlerini tanıtmak üzere yapacakları reklamları ve e-ticaret platformlarındaki harcamalarını 100 bin liraya kadar biz karşılayacağız. Dördüncü destek kalemimiz, yurt dışı fuar ve seyahat giderleri desteği. Bu destek, uluslararası fuar ve organizasyonlara katılmak isteyen işletmelerimizin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini kapsayacak. Bu kapsamda pek çok gider için 150 bin liralık destek sunacağız."

Varank, bir diğer desteğin test, analiz ve belgelendirme giderlerine yönelik olduğunu aktararak, proje kapsamında KOBİ’lerin ihracata yönelik ihtiyaç duydukları her türlü test, analiz ya da belge için üst limiti 100 bin liraya kadar bir desteklerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Altıncı ve son desteklerinin hizmet alım giderleri için olacağını ifade eden Varank, KOBİ'lerin ihracata yönelik eğitimlerinden danışmanlığa, tasarımdan tescile ve nakliyeye kadar tüm hizmet alımlarına da yine 100 bin liralık bir katkıda bulunacaklarını belirtti.