Borsa İstanbul yatırımcısı, ekim ayı başına göre dolar bazında yüzde 12'nin üzerinde kazanç elde ederken, uzmanlar BIST 100 endeksinin yükseliş isteğinin devam edebileceğini ve olumlu senaryoda 85.000 - 90.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

BIST 100 endeksi, eylül ayında analistlerin dolar bazlı güçlü destek olarak nitelendirdikleri 25.000 seviyesini gördükten sonra beklentiler doğrultusunda yükselişe geçti. Eylül ayı sonuna göre dolar bazında yüzde 12,32 yükselen BIST 100 endeksi, TL bazında da 81.000 puanın üzerini test ettikten sonra bu haftayı 80.125 puandan tamamladı.

Yabancı yatırımcıların son bir yılın en yüksek tutarlı haftalık net alımlarının görüldüğü ekim ayı içinde özellikle banka pay piyasalarının BIST 100 endeksinin lokomotifi olduğu görüldü. Bankacılık endeksi bu dönemde TL bazında yüzde 9,51 dolar bazında ise yüzde 13,91 yükseldi.

"Ana senaryomuz gelişmelerin piyasaları destekleyeceği yönünde"

AA muhabirine piyasalarla ilgili beklentilerini aktaran Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, ana senaryolarında gelişmelerin piyasaları destekleyecek şekilde sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Atılal, senaryolarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımının Betboo 2016'ya kalması, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aralıkta tahvil alım programını artırması, Çin'de ekonomideki aktivitenin hareketlenmesi için parasal desteklerin devam etmesi ve sürpriz bir şekilde yeniden gündeme gelen AB-Türkiye üyelik sürecinin canlandırılması bulunduğunu anlattı. 

Yurt içinde de seçim sonrası hükümetin oluşturulmasını beklediklerini ifade eden Atılal, bu senaryolarına göre BIST 100 endeksinde 85.000 - 90.000 bandında bir hareket öngördüklerini kaydetti.

Atılal, piyasaların yönü üzerinde ana belirleyicinin yurt dışından ziyade seçim sonucuna göre hükümetin kurulup kurulamaması olacağını vurgulayarak, "ECB’nin tahvil alım programının miktarını artırması ve AB-Türkiye üyelik görüşmelerinin canlanması da yükseliş trendine ilişkin beklentimizin kuvvetlenmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla  hisse ağırlığının arttırılması tarafındayız" diye konuştu.

Fed'e yönelik faiz artırım beklentilerinin ötelenmesi ve yurt içinde seçim sonrası hükümet kurulabileceğine ilişkin fiyatlamaların, dolar/TL'nin 2,87 seviyelerine kadar geri çekilmesine imkan tanıdığına işaret eden Atılal, bu seviyelere ECB Başkanı Mario Draghi'nin parasal gevşemenin gözden geçirileceğini açıklaması sonrasında avro/dolar paritesindeki geri çekilmenin verdiği destekle gelindiğini bildirdi.

Atılal, seçimin ardından hükümetin kurulmasını takip eden süreç ile global konjektürün de desteklemesiyle dolar/TL'de 2,70- 2,80 bandına kadar düşüşün şaşırtıcı olmayacağını da sözlerine ekledi.
AA