Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, eylül ayı dış ticaret rakamlarını bakanlıkta basın toplantısıyla açıkladı.

CUMHURİYET REKORU

Buna göre, İhracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artışla 20,8 milyar dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aşıldı.

Eylül ayında ithalat ise yüzde 12 artarak 23,4 milyar olarak gerçekleşti. 12 aylık ihracat değeri 212,2 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırdı. Yılın ilk 9 ayında ihracat yüzde 36 artarak 161 milyar dolar oldu.

Eylül ayında gerçekleşen 44,2 milyar dolar değerindeki ticaret hacmi en yüksek aylık dış ticaret hacmi olarak gerçekleşti.

Bakan Muş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonu'nu kurguladık. Bu fonla sadece ihracatçılarımıza hizmet verecek bir finansman imkanını sunacağız." ifadelerinde bulundu.

ÇELİK İLK KEZ ZİRVEDE

Eylülde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; 23 sektör ihracatını artırırken 2,6 milyar dolarlık ihracatla Çelik, sektörler arasında ilk kez zirvede yer aldı.

TİM BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız sayesinde, küresel krizlerde, üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran tek ülke olarak öne çıktık" dedi.

Gülle, Dünya bunun farkında, fuarlarımızda görüyoruz ki yabancılar sırada bekliyor. Şu an tam kapasite çalışmamız, gelen taleplere yetişemememiz daha başlangıç. Son 13 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. İnşallah 2026’da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız" diye konuştu.