Africa Intelligence (Afrika İstihbaratı), internet sayfasında yayınladığı haberine göre Fas, Türkiye’den Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) almak için girişimlerde bulundu. Suriye, Libya ve Azerbaycan’da sergilediği başarılı performansı sayesinde çoğu dünya ülkesinin dikkatini çekmeyi beceren, Baykar Savunma tarafından ve Selçuk Bayraktar öncülüğünde üretilen Bayraktar TB2 SİHA’nın bir müşterisi daha çıktı.

Günümüzde aktif olarak Türkiye, Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Suriye ve Libya gibi ülkelerde kullanılan yerli ve milli üretim SİHA, “denge değiştirici” rolüyle adlandırılarak tüm dünyanın hem istediği, hem de çekindiği bir sistem haline geldi.

FAS İÇ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR

Fransa'ya yakınlığıyla bilinen Africa Intelligence'nin iddiasına göre Fas Kraliyet Hava Kuvvetleri Türkiye’den, 13 adet Baykar Savunma üretimi Bayraktar TB2 SİHA sipariş etti.

Yapılan habere göre,  “Batı Sahra'da çatışmalar devam ederken Fas, Türk silahlı insansız hava araçları siparişi verdi.” başlığı kullanıldı. Haber sitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadının teknik müdürü olduğu Baykar Savunma’nın, Fas ordusuna SİHA tedarik edeceğini yazdı.

Haberin devamında, yapılan anlaşmanın Fas ve Cezayir arasındaki askeri dengeyi kökten değiştirmeyeceğini, fakat Batı Sahra'da Polisario ile Fas arasında gerilimin tırmanması sonucunda ayrılıkçı örgüte karşı büyük bir güç oluşturacağı belirtildi.

70 MİLYON DOLAR

Fas medyasında yer alan bilgilere göre, Baykar Savunma ile Fas arasında imzalanan anlaşmanın değeri 70 milyon dolar. Anlaşma kapsamında 13 adet SİHA, 4 adet yer kontrol istasyonu, simülasyon sistemi, İHA Operasyon Merkezi, eğitim, lojistik ve teknik destek sağlanacak.