Türkiye'de ilk milli ve özgün insansız hava aracı geliştiren Baykar AŞ'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "Artık günümüzde asimetrik harp ortamlarında insansız hava araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı niteliğini taşıyor. İnsansız hava araçları olmaksızın operasyonlar yapılmıyor. Milli ve özgün geliştirdiğimiz insansız hava araçları, özellikle 'Bayraktar Taktik Blok 2', bu anlamda terörle mücadelede çok büyük katkılar sunmaktadır." dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150 kişilik genç mühendis ve teknisyen ekiple milli ve özgün insansız hava teknolojisinin geliştirilmesi noktasında başarılı çalışmalara imza attıklarını ve bunları geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Bayraktar, geliştirdikleri insansız hava araçlarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren ilk milli sistemler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Geliştirdiğimiz bu teknolojilerle, özellikle son geliştirdiğimiz 'Bayraktar Taktik Blok 2' insansız hava aracı ile insansız hava aracı platformundan milli füzesi ile bunları bağımsız şekilde geliştirip uygulayabilen dünyada bir avuç ülke arasına girmiş bulunmaktayız. Dünyada 6 ülke insansız uçak ve füzesini milli olarak geliştirebiliyor. Ülke olarak biz de bu başarıya ulaşmış durumdayız."

Türkiye'de bu çalışmaların daha ileriye taşınması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki mevcut çalışmaların ileriye taşınması, hali hazırda gündemde olan taarruzi insansız uçakların daha sonrasında muharip sınıf insansız uçakların geliştirilmesiyle olacak. Ülke olarak bu teknolojilere sahip çıkmamız, bu alanda ortaya konan iradenin devam ettirilmesi yani milli ve özgün geliştirme modelinin uygulanması, bunun devam ettirilmesiyle bu başarıların daha da fazla ilerleyeceğini düşünüyorum."

"İnsansız hava araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı"

Bayraktar, "Bayraktar Taktik Blok 2" insansız hava aracının, 4 bin kilometre uçuş menziline sahip olduğunu anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"22 bin fit irtifalarda görev yapıyor ve havada 24 saat kalabilmekte. 22 bin fit irtifadan çok hassas bir şekilde yeryüzündeki hareketlerin tespitini ve teşhisini yapabiliyor. Bugüne kadar geliştiğimiz sistemler 2 bin 180 saat kümülatif uçuşa sahip ki çok kısa sürede bu kadar saate ulaştık. Bu da ne kadar yoğun olarak kullanıldığını ifade ediyor. 2015 Eylül'den bu yana bizim geliştirdiğimiz sistemler, TSK envanterinde ve TSK envanterindeki tek milli sistem bunlar. Bugün daha halihazırda TSK personelimiz, Bayraktar Taktik Blok 2 ile 2 bin 150 saat üzerinde kümülatif uçuş saatine ulaşmış durumda."

Türk mühendisleri ve Ar-Ge ekibi olarak hedeflerinin öncelikle Türkiye'yi bu teknolojide bağımsız kılmak olduğuna işaret eden Bayraktar, "Ancak bu geliştirdiğimiz teknolojiler terörle mücadele bünyesinde de kullanılıyor ve de artık günümüzde asimetrik harp ortamlarında insansız hava araçları adeta askerimizin gözü ve kulağı niteliğini taşıyor. İnsansız hava araçları olmaksızın operasyonlar yapılmıyor. Milli ve özgün geliştirdiğimiz insansız hava araçları, özellikle 'Bayraktar Taktik Blok 2' bu anlamda terörle mücadelede çok büyük katkılar sunmaktadır." ifadesini kullandı.