Ali Can Tiryaki

Son bir yıl geneline baktığımızda yükseliş eğilimi gösteren konut faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, nisan sonu itibarıyla aylık yüzde 1,24 ile son 9 yılın zirvesini çıkmıştı. Faizlerin yükselmesinden dolayı durma noktasına gelen emlak piyasasına müjdeli haberi Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa süre önce vermişti. Ardından ilk hamle Ziraat Bankası'ndan geldi. Banka, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e çekti. Ziraat Bankası'ndan sonra Halkbank, Vakıfbank ve Şekerbank da aylık konut kredi faiz oranlarını yüzde 0,98'e indirmişti.

"Fırsatçılar konut fiyatlarını arttırdı"

Bankaların konut kredilerinde faizi yüzde 1,25’lerden 0,98 çekmesi emlak sektörünü hareketlendirirken Emlak Uzmanı Şeref Çalışkan ev alacakları uyarıyor. Çalışkan bazı emlakçılar ve konut sahiplerinin düşen faiz farklarını zam olarak yansıtabileceğini söyledi. Ev alırken fiyatları iyi kontrol edin, pazarlığınızı ona göre yapın diyen Çalışkan “Faizlerin düşmesinin ardından emlak sektörünü hareketlendirmeye başladı. Konut sektöründe stokların eritilmesi için olumlu adımlar atılıyor. KDV ve harçların ardından bir indirimde bankalardan geldi. Böylece konut kredisi aylık vade farkını 6 banka yüzde 0,98'e çekti. Bu da yüzde 1,27 ile çekilen her 100 bin liralık kredinin aylık ödemesini 208 lira ucuzlatıyor. “ dedi


Emlak Uzmanı Şeref Çalışkan

“Araştırma yapmadan konut almayın”

Satın alınacak evin fiyatını faiz indirimi öncesi ve sonrası olarak araştırmalarını öneren Çalışkan “Gayrimenkul alanında hareketli günler bekleniyor. Bir müjdeli haberin ardından hareketlenmeler başladı. Fakat satın alınacak evin fiyat bilgisi önem taşıyor. Şimdi kredide maliyetlerin azalmasıyla gayrimenkullerde zam yapabilirler. Bu nedenle vatandaş fiyatta bariz bir fark varsa pazarlıklarını ona göre yapabilirler” tavsiyesinde bulundu.

Kredisi olana üzücü haber

Yüksek vade farkıyla kredi kullanan vatandaşlara üzücü haber geldi. Çünkü yapılan açıklamada bankalar eski kredilerin bu oranlardan yapılandırılmayacağını açıkladı. Böylece daha önce yüksek vade farkıyla kredi kullananların sevinçleri kısa sürdü. İkinci elden konut alanlar ise kampanya şartlarından istifade edebilecek.