Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kapsamı da genişliyor. Dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya'ya yönelik yaptırımların sayısı 10 bini geçti.

Her geçen gün genişletilerek artan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve ticaret alanlarını kapsıyor.

Ülkeler, Rusya'ya saldırgan tutumu nedeniyle ağır bedel ödetmek ve ekonomik açıdan izole etmek için attıkları adımları yoğunlaştırırken, uluslararası şirketlerden de Rusya'ya yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Bölgede devam eden çatışmalar sonucu Rusya'daki operasyonlarını gözden geçiren şirketlerin sayısı artışta.

Otomotiv, teknoloji, enerji, gıda, finans, perakende, sanayi, tekstil, tüketim, lojistik, havacılık, ilaç, medya ve telekomünikasyon sektörlerinden dünyanın önde gelen birçok şirketinin Rusya'dan ayrıldığına dair haberler gelmeye devam ederken, bazı şirketlerin ülkedeki operasyonlarını satmaya başlaması da dikkati çekiyor.

Otomotiv

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına ülkedeki faaliyetlerini durdurarak tepki veren otomotiv firmalarına yeni şirketler katıldı.

Son olarak Fransız şirketi Renault'nun Rusya'daki varlıkları devlete devredildi. Renault başlangıçta yaptırımlar nedeniyle Rusya’daki fabrikasında üretimi durdurma kararı aldığını, çoğunluk hissesine sahip olduğu Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi Avtovaz için seçenekleri gözden geçirdiğini duyurmuştu.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Renault ile şirketin Rusya’daki tüm varlıklarının Rus hükümeti ve Moskova belediye yönetimine devredilmesi konusunda anlaşma imzalandığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Renault Rusya’nın tüm payının Moskova belediye yönetimine devredildiği, Fransız şirketin, ülkenin en büyük otomobil şirketi Avtovaz’daki yüzde 68 payının ise NAMI adlı Rus enstitüsüne geçeceği kaydedildi.

Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall markalarını bünyesinde bulunduran Stellantis de nisan ayında lojistik zorluklar ve Moskova'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'daki tesisinde üretimi askıya aldığını duyurmuştu. Ayrıca şirket, Rusya ile tüm araç ticaretini de askıya aldı.

Alman otomobil üreticisi BMW ile Volkswagen de mart başında Rusya'ya araç ihracatını ve ülkedeki yerel üretimi durduracaklarını duyurmuştu. Volkswagen'in iştirakleri Porsche ve Skoda Rusya'daki üretimleri ile araç teslimatlarını sona erdirmişti.

Kamyon üreticisi Daimler Truck'ı da bünyesinde bulunduran Mercedes-Benz Grup Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.

İsveçli otomobil üreticisi Volvo Cars, Alman lüks otomobil üreticisi Audi, İngiliz lüks otomobil üreticileri Jaguar, Land Rover ve Aston Martin bir sonraki duyuruya kadar Rusya pazarına araç sevkiyatını askıya aldıklarını bildirmişti.

ABD'nin büyük otomobil üreticilerinden Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını duyurmuştu. General Motors (GM) ise Rusya'ya ihracatını durdurduğunu açıklamıştı.

Toyota Motor dahil Japon otomobil firmaları da Rusya kapsamlı üretim operasyonlarını durdurma kararı alırken, Honda Motor Rusya'ya otomobil ve motosiklet nakliyatını durdurduğunu bildirmişti.

Motosiklet üreticisi Harley Davidson Rusya'daki operasyonlarını ve teslimatlarını askıya aldığını duyururken Japon lastik üreticisi Bridgestone Rusya'daki fabrikasını geçici olarak kapatırken, Rusya'ya ihracatı askıya almıştı.

Teknoloji

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Rusya'daki tüm satışlarını durdururken, Apple Pay ve diğer hizmetlerin de kısıtlanacağını bildirdi. Apple, Rus devlet medyası "RT News" ve "Sputnik News" uygulamalarının Rusya dışındaki uygulama mağazalarından indirilmesini engellemişti.

Google'ın çatı şirketi Alphabet bünyesindeki video paylaşım sitesi YouTube, Rus devlet yayın organları Russia Today ve Sputnik'in Avrupa'da yayın yapan YouTube kanallarını bloke etme kararı aldı.. Ayrıca Google, Rus yayıncıları RT ve Sputnik'e bağlı mobil uygulamaları engellemişti.

Microsoft da RT'nin mobil uygulamalarını Windows App Store'dan kaldıracağını ve Rus devlet destekli medyadaki reklamları yasaklayacağını duyurdu, Microsoft, Rusya'daki tüm ürün ve hizmet satışlarını askıya aldığını bildirdi.

Bilgisayar üreticisi Dell Technologies, Rusya ve Ukrayna'daki ürün satışlarını askıya alırken, yazılım şirketleri SAP ve Oracle Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

ABD'li çip üreticisi Intel, Rusya'ya teslimatlarını askıya aldığını duyurdu. Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung Rusya'ya teslimatlarını durdurma kararı aldı.

ABD merkezli dünyanın en büyük konaklama paylaşım platformlarından Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya aldığını duyururken Amerikalı e-ticaret devi Amazon Rusya ve Belarus'taki müşterilerin yeni hesap açmalarına izin vermeyeceğini bildirdi.

Japon teknoloji grubu Fujitsu da Rusya'ya yönelik tüm teslimatları durdurmuştu.

Japon elektronik ve eğlence grubu Sony de Ukrayna'daki savaş nedeniyle Playstation ve ilgili oyunlarının Rusya'ya teslimatını askıya almıştı.

Enerji

Batı ülkelerinin yaptırımlarının Rusya'nın en büyük gelir kalemini oluşturan enerji sektörünü doğrudan hedef almadığı dönemde, uluslararası enerji şirketleri ülkedeki yatırım ve ortaklıklarından art arda çekilme kararları almalarıyla dikkati çekmişti.

Fransız enerji devi TotalEnergies Rusya'daki yeni projeleri için sermaye sağlamayacağını duyururken, Rusya'nın en büyük yabancı yatırımcılarından BP, Rus petrol devi Rosneft'teki yüzde 19,75 hissesini elden çıkaracağını açıklamıştı.

Shell de Sakhalin-II sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracağını, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacağını duyurdu.

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil de Rusya'daki Sakhalin-1 doğal gaz ve petrol üretim sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede yeni yatırım yapmayacağını bildirdi.

İtalyan enerji grubu Eni, Rus gazını Türkiye'ye taşıyan boru hattındaki hissesini satmayı planladığını açıkladı.

Alman türbin üreticisi Siemens Energy, Rusya'daki işini askıya alırken, Singapur merkezli emtia ticareti şirketi Trafigura, Rusya'daki yatırımlarını dondurduğunu ve Rosneft'in Kuzey Kutbu'ndaki Vostok Oil projesindeki yüzde 10'luk hissesini gözden geçirdiğini bildirdi.

İsviçre merkezli, dünyanın en büyük emtia şirketlerinden Glencore, Rus şirketleri En+ ve Rosneft'teki hisseleri dahil ülkedeki tüm ticari faaliyetlerini gözden geçireceğini bildirdi.

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV de şirketin Rusya'nın Urengoy bölgesindeki Achimov gaz sahası geliştirme projesinden hisse alımına yönelik görüşmelere devam etmeme kararı aldığını açıklamıştı.

Norveçli enerji grubu Equinor, Rosneft dahil olmak üzere Rusya'daki ortak girişimlerinden ayrılacağını duyurdu.

Düsseldorf merkezli enerji grubu Uniper Rusya'da yeni yatırım yapmayacağını açıklarken, Essen merkezli enerji grubu RWE de Rusya ile yeni tedarik sözleşmesi yapılmayacağını bildirmişti.

Alman enerji şirketi E.ON ise Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle Gazprom'un Avrupa'daki şirketlerinden gaz alımını durdurduğunu bildirdi.

Gıda

Gıda sektöründe öne çıkan firmalar da Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı alırken, bu şirketlerden en çok McDonald's'ın kararı öne çıktı.

ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's'ın Rusya'daki restoranlarını kapatma kararı Rusya'da özellikle gençler arasında üzüntüye neden olurken, restorana ait ürünlerin ikinci el sitelerinde fahiş fiyatlara satıldığı görüldü.

Mart başında Rusya'daki 850 restoranını geçici olarak kapatacağını duyuran McDonald's dün de 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği Rusya pazarından çıkacağını duyurdu ve operasyonlarını satma sürecini başlattığını bildirdi.

McDonald's'ın yanı sıra ABD'li kahve zinciri Starbucks mart ayı başında Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Amerikalı içecek devi Coca-Cola, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıklarken, PepsiCo ülkedeki içecek markalarının üretimini ve satışını durdurduğunu paylaştı.

ABD merkezli restoran zinciri Burger King, Rusya’daki faaliyetlerini durdurmak istediğini ancak Rus ortaklarının reddetmesi nedeniyle restoranlarını kapatamadığını bildirdi.

İrlandalı gıda şirketi Kerry Group, Rusya'daki tüm faaliyetlerinin durdurduğunu açıkladı.

Fransız gıda şirketi Danone, Rusya'daki yatırımlarını askıya alırken, şirket yerel nüfusun temel gıda ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için taze süt ürünleri ve bebek maması üretimi ile dağıtımının süreceğini duyurdu.

İsviçre merkezli Nestle ise tüketiciler ile politikacılardan gelen eleştiriler üzerine ürünlerinin çoğunu Rusya'daki mağazaların raflarından kaldırmış ancak temel gıda ürünlerinin tedarikinin sağlanmaya devam edileceği açıklamıştı.