Bu internet kullanımı o ölçüde yaygınlaştı ki gayrimenkul ve araba gibi yatırımlarımıza dahi internet üzerinden bakarak karar verebiliyoruz.

Bu denli güvenilir bir kaynak olarak gördüğümüz internetin elbette ki bu noktada bizlere oldukça ciddi bir pratiklik sağladığı bir gerçek. Ancak, internetin sağlamış olduğu pratikliği dahi daha da pratikleştirmek mümkündür. Peki bu nasıl olacak?

Halihazırda internet üzerinde emlak ilanları ile ilgili yayın yapan pek çok internet sitesi mevcut. Bu internet sitelerini kullanarak istediğiniz bölge ve şehirde istediğiniz büyüklükte gayrimenkulleri kolayca bulabilirsiniz. Ancak bu süreç biraz zaman alacak bir süreçtir. Zira, internet üzerinden gayrimenkul ilanlarına bakabileceğiniz site sayısı oldukça fazladır ve dilediğiniz gayrimenkulü bulmak için incelikle bakmanız gereken site sayısı da bu nedenle bir ölçüde çok fazladır.

Sizlere nasıl ki internet üzerinde yapacağınız aramalarda arama motorları yardımcı oluyorsa ve artık bu arama motorları sayesinde internet üzerinde sörf yapıyorsak benzer bir hizmeti gayrimenkul ilanları için sunmak istiyoruz. Flatfy ile gayrimenkul aramalarını kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Flatfy sitemiz, gayrimenkul ilanları bulmak için kullanabileceğiniz bir arama motorudur. Sitemiz üzerinden dilediğiniz yere ilişkin emlak ilanlarını kolay bir şekilde arayabilirsiniz. Sitenin kurulduğu temel altyapı tamamıyla kullanıcı dostu bir özellik göstermektedir.

Sitemiz üzerinde toplamda 1189 farklı emlak ilanı yayınlayan sitenin ilanları yer almaktadır ve bu sitelerde yer alan ilanların tamamı güncel bir şekilde sitemizde de yer almaktadır. Siz aradığınız gayrimenkule ilişkin uygun ilanı Flatfy’ı kullanarak bulduğunuz zaman bu ilana ilişkin detaylara erişim sağlamak için göz atacağınız yer ilanın yer aldığı sitenin kendisi olacaktır.

Google, genel internet dünyası için neyse Flatfy sitemiz de gayrimenkul ilanları için benzer bir misyona erişmek isteyen bir gayrimenkul ilanı arama motoru olarak hizmet vermektedir.

Sitemizin bir diğer özelliği ise siteyi hazırlarken kullanılan yazılım dilidir. Sitemiz son yılların en popüler ve en çok gelecek vaat eden teknoloji ve bilişim konusu olan yapay zekaya en uygun yazılım dili olan Python ile kodlanmıştır. Peki sitemizin Python ile kodlanmasının kullanıcılara sağlayacağı fayda nedir?

Sitemizin arama çubuğu, belli başlı Türkçe karakter kalıplarını algılayacak ölçüde oluşturulmuştur. Bu şu anlama gelmektedir. Örneğin; aradığınız daire Maltepe civarında kiralık bir yer. Flatfy’ın arama çubuğuna tıklayarak aradığınız metin kalıbını “Maltepe kiralık daire 3+1 kolay ulaşım” şeklinde yaparsanız sitemizin kodlama tabanı bunu algılayacak düzeyde yazıldığı için kolay bir şekilde bu şartlardaki emlak ilanlarını bulabileceksiniz.

Flatfy sitemiz tarafından kullanıcılara sunulan hizmetlerden bir diğeri ise sitemizin veri tabanında yer alan emlak ilanlarını aylık analiz ettiğimiz ortalama satılık ve kiralık daire fiyatları raporlarıdır. Bu raporlar, her ay kamuoyu ile paylaşılmakta ve gayrimenkul sektörünün durumunun kolay bir şekilde takip edilebilmesi ve özellikle yatırım amaçlı gayrimenkul satın almak isteyenlere bir yol göstermesi amacıyla ilgililerin incelemesi amacıyla yayınlanmaktadır. Flatfy tarafından aylık olarak hazırlanan bu raporların sonuncusu, mayıs ayı ortalama satılık ve kiralık daire fiyatlarına ilişkin rapor, geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Şimdi hep birlikte haberimizin de konusu olan bu raporlara bir göz atalım.

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ilki ülkemizin farklı bölgelerinde yer alan 14 farklı şehre ilişkin mayıs ayında sitemiz veri tabanında yer alan ilanların tümü analiz edilerek hazırlanan ortalama satılık daire fiyatlarına ilişkin rapordur. Yukarıda yer alan raporda 4 farklı daire tipinin fiyatlarına yer verilmiştir. Bu daire tipleri; 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 büyüklükteki dairelerdir. Raporda neredeyse ülkemizin tüm bölgelerinde yer alan şehirlere ilişkin veriler sunulmuştur. Daire tipleri üzerinden bu verilere göz atmaya başlayalım.

1+1 dairelere bakıldığında raporda yer alan şehirler içerisinde en pahalı fiyatın Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya’ya ait olduğu görülmektedir. Elbette ki yaz aylarının gelmesi ve insanların tatil bölgelerine olan taleplerinin bir sonucu olarak görülebilecek bu fiyat artışının Antalya gibi ülkemizin en popüler tatil bölgelerinden birinde meydana gelmesi çok şaşırtıcı bir sonuç değildir. Antalya’dan sonra en pahalı 1+1 daireler ise sırasıyla İstanbul ve İzmir’dedir.

2+1 dairelere baktığımızda ise en pahalı 2+1 dairelerin İstanbul’da olduğunu görüyoruz. Hatta rapordaki şehirler içerisinde en pahalı 3+1 dairelerde aynı şekilde İstanbul’da ortaya çıkmıştır. 4+1 dairelerde ise en pahalı fiyata sahip olan şehir Gaziantep olmuştur. Gaziantep’in bu 14 şehir içerisinde en pahalı 4+1 daire fiyatlarına sahip olan şehir olması ilginç bir sonuçtur. Zira; Gaziantep’te 3+1 ve 4+1 daire fiyatları arasındaki fark 2 kattan fazladır. Bu durum raporda yer alan şehirlerin hiçbirinde Gaziantep’te olduğu gibi meydana gelmemiştir.

Bununla birlikte; Karadeniz Bölgesi’nde yer alan en büyük şehir olan Samsun’a ayrı bir parantez açalım. Rapora da bakılarak anlaşılacağı üzere Samsun’daki ortalama satılık daire fiyatları tüm daire tiplerinde bu 14 şehir içerisinde en ortalama şehirlerden biridir. Hatta en ortalama fiyatlara sahip olan şehrin Samsun olduğu söylenebilir.

İstanbul’u ortalama satılık daire fiyatlarının ise 2+1 ve 3+1 için en yüksek olduğunu gördüğümüzü söylemiştik. İstanbul’da bu durum elbette ki değişim gösterebilir. Tıpkı her şehirde olduğu gibi İstanbul’un da farklı ilçelerindeki gayrimenkul fiyatları birbirinden çok farklı olacaktır. Çünkü gayrimenkul fiyatlarının en büyük belirleyicisi konumdur. Konumu iyi olan yerin fiyatı daha yüksek olacaktır. İstanbul için konuşmak gerekirse Tuzla ile Beşiktaş’ta yer alan evlerin fiyatları arasından elbette ki bir uçurum olması doğal bir sonuçtur.

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ikincisi ise yine aynı 14 şehre ilişkin ortalama kiralık daire fiyatlarının yer aldığı yukarıdaki rapordur. Tıpkı ilk raporda olduğu gibi bu raporda da daire tiplerine yer verilmiştir.

Satılık dairelerden farklı olarak bu 14 şehir içerisinde 1+1 dairelerde en düşük fiyata sahip olan şehirler Eskişehir ve Samsun’dur. Bir öğrenci şehri olan Eskişehir’de bu durumun meydana gelmesi aslına bakılırsa çok da şaşırtıcı olmasa gerektir. Ancak Samsun’da bu durumun ortaya çıkması biraz şaşırtıcı olmuştur. Zira ilk rapordan da görüleceği üzere; Samsun şehri ortalama satılık daire fiyatları düzeyinde 14 şehir içerisinde en ortalama fiyatlara sahip olan şehirdi. Ancak kira fiyatlarında 1+1 daire tipinde en ucuz fiyatlara sahip olan şehir olarak karşımıza çıkmıştır.

2+1 dairelerde de en ucuz kira fiyatlarına sahip olan şehirler değişmemiştir. Bu 14 şehir içerisinde en ucuz 2+1 kira fiyatlarına sahip olan şehirlere ilkinden farklı olarak bir üçüncü şehir eklenmiştir. Tıpkı 1+1’de olduğu gibi 2+1’de de en ucuz şehirler Samsun ve Eskişehir olarak karşımıza çıkarken bunlara bir de Malatya eklenmiştir.

3+1 dairelerde en ucuz şehir Malatya olurken; 4+1 daire tipinde ise en ucuz şehir yine Eskişehir olmuştur. Buradan çıkarılabilecek sonuçlardan bir diğeri ise ülkemizde kira fiyatlarının en ucuz olduğu bölgelere ilişkindir. Görüldüğü üzere bu bölgeler; Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri olmuştur.