Meclis'in gündemine gelmesi beklenen torba yasa teklifine, Türkiye'nin yerli otomobili Togg da dahil olmak üzere, elektrikli araçları yakından ilgilendiren bir maddenin eklendiği ortaya çıktı.

Elektrikli araçların fiyatına doğrudan etki eden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının değiştirilmesini öngören kanun teklifi, yeni ÖTV dilimlerinin getirilmesini ve matrah değerlerinin artırılarak mevcut vergi oranlarının da düşürülmesini kapsıyor.

Yapılması öngörülen değişikliği rakamlar ile anlatmak gerekirse, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı yüzde 10 olacak. Aynı motor gücüne sahip fakat matrah değeri 700 bin TL'yi aşan elektrikli araçların yeni ÖTV oranının ise yüzde 40 olması öngörülüyor.

Motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerde ise, matrah değeri 750 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 50, aşanlar ise yüzde 60'lık vergi dilimine girecek.

Yapılması planlanan değişikliği net olarak anlamak için, elektrikli araçlara uygulanan mevcut ÖTV oranlarına da bakmakta fayda var.

En son Şubat 2021'de yapılan düzenleme ile, motor gücü 85 kW'ı geçmeyen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 10, motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW geçen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 60 olarak belirleniyor.

Elektrikli otomobillere uygulanan mevcut ÖTV sisteminde matrah değerlerinin dikkate alınmadığını da belirtelim.

Şubat 2021'de yapılan değişiklikten önce ise elektrikli otomobillerde en yüksek ÖTV oranı yüzde 15 seviyesindeydi.

1 Şubat 2021'e kadar, motor gücü 85 kWh'ı geçmeyen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 3, motor gücü 85 kWh ile 120 kWh arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 7 ve motor gücü 120 kWh geçen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 15 şeklindeydi.

ÖTV'Sİ YÜZDE 60'TAN YÜZDE 10'A DÜŞECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda teklif edilen kanun değişikliğinin Togg ve diğer elektrikli otomobilleri nasıl etkileyeceği ise otomobillerin ürettiği güce göre değişecek.