İSTANBUL (AA) - Türkiye Tasarım Vakfı, Finlandiya temelli "Arkki" eğitim programlarını 7 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de başlatacak.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, programın tanıtım etkinliği, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki'nin katılımıyla Kuzguncuk İskelesi'nde gerçekleştirildi.

Arkki'nin; çocukların potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı olduğu bildirildi.

Programda konuşan Büyükelçi Maki, Arkki'nin Türkiye'deki faaliyetlerine başladığını görmenin kendisini mutlu ettiğini aktararak, "Çünkü inanıyorum ki çocuklar gelecekte ne yapmaya karar verirlerse versinler daha yaratıcı olmaya ve problem çözme becerilerine ihtiyaçları var. Türkiye'de Arkki faaliyetlerine olan talebi açıkça görebiliyorum ve daha fazla ilde eğitimlerin başlamasını umuyorum." ifadelerini kullandı.

Maki, Arkki'nin Türkiye'deki sürecini büyük bir ilgiyle takip edeceğini bildirdi.


- "Arkki'nin, tecrübe ve birikimini Türkiye'deki çocuklarla paylaşma fırsatı doğdu"


Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da son yıllarda farklı yaş gruplarından çocuklarla gerçekleştirdikleri atölyeler sayesinde eleştirel ve yaratıcı düşünmede tasarımın iyi bir yol gösterici olduğuna işaret ettiklerini belirtti.

Kalyoncu, "Buradaki temel amaçlarımız çocukların özgün metotlarla kendilerini ifade etmelerini sağlamak, potansiyellerini keşfetmeleri konusunda onları motive etmek, hayal güçlerini kullanabilecekleri bir ortam hazırlamak ve tasarım bakış açısı ile çevrelerini algılamalarını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Bu amaçlar doğrultusunda, Finlandiya kökenli tasarım okulu Arkki ile iş birliğine imza attıklarını aktaran Kalyoncu, çocukların tasarım becerilerinin geliştirilmesi için yaratıcılık, tasarım odaklı ve yenilikçi düşünebilme gibi alanlarda 28 yıldır çalışmalar yürüten Arkki'nin, bu tecrübe ve birikimini iş birliği sayesinde Türkiye'deki çocuklarla paylaşma fırsatı bulduğunu bildirdi.

Tasarımın etkisini toplumun her kesimi için faydalı ve görünür kılma adına çalışmalara devam edeceklerini belirten Kalyoncu, iş birliği teklifini kabul eden Arkki Finlandiya ekibine teşekkür etti.


- Tasarım odaklı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştiriyor


Verilen bilgiye göre, Arkki'nin eğitim müfredatı, 10'ar projeden oluşan ve yaş farklılıkları göz önünde bulundurulan 15 adet modülden meydana geliyor. Yaratıcı eğitim modüllerine ek olarak Arkki, geniş bir atölye yelpazesi sunuyor.

Atölye çalışmaları, yaratıcı ve uygulamalı bir öğrenme süreci sunarak çocukların ve gençlerin tasarım odaklı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor.

20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okul olan Bauhaus akımından esinlenerek Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan "Yeniden Bauhaus (New European Bauhaus)" projesi, Arkki aracılığıyla çocuklarla buluşuyor.

Arkki geliştirilen bu vizyonda çocukların da seslerinin duyulmasını sağlamak için bu çağrıya katılıyor ve çocukları gelecekte güzel, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yaşam için yenilikçi çözümler üretmeye davet ediyor. Bu vesileyle Türkiye'den çocuklar, geleceğin şehirlerini hayal ederek Avrupa'nın gelecek vizyonuna katkıda bulunacak.



Kaynak: aa