AA muhabirinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Borsa İstanbulverilerinden derlediği bilgilere göre, analistlerin uzun vadeli destek olarak nitelendirdikleri 25.000 dolar seviyesinin altına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, son 4 haftada yabancı yatırımcıların yoğun alımları ile toparlandı.

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, piyasa fiyatı ve sahabet giriş kur hareketlerinden arındırılmış verilerle Borsa İstanbul'da, 15 Şubat - 11 Mart döneminde, 1 milyar 76 milyon dolar net alım gerçekleştirdi. Bu dönemde, Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) işlemleri de dahil edildiğinde yabancıların net alımları 1 milyar 875 milyon doları buldu. Böylece BIST 100 endeksi 11 Mart ile biten haftayı dolar bazında yüzde 4,15 değer kazancıyla 27.668 puandan tamamladı.

"Borsada dolar bazlı yükseliş, dip seviyeye göre yüzde 25’e ulaştı"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük merkez bankalarının piyasa dostu söylemlerinin, şubat ayı ortalarından itibaren risk iştahının yeniden artmasını sağladığını belirtti.

Türkiye, Rusya ve Brezilya gibi geçen yıl ve bu yılın hemen başında sert şekilde satılarak ucuzlayan ülkelere girişin çok daha hızlandığını vurgulayan Doğan, "Bu ülkelere giren yabancı para, kurların gerilemesine ve hisse senetlerinin yükselmesine neden oldu. Bu iki etki birleşince BIST 100'deki dolar bazlı yükseliş, yıl içinde gördüğü dip seviyeye göre yüzde 25’e ulaştı böylece 'Rusya krizi' öncesine dönülmüş oldu." dedi.