Emine Erdoğan, kurul işbirliğinde başarılı sıfır atık hikayelerini taltif için küresel bir Sıfır Atık Ödülleri'nin tertip edilmesi üzerine çalışmaları gerektiğini belirterek, "Söz konusu ödüller, halihazırda var olan başarı hikayelerini dünyaya tanıtırken, yeni girişimlerin oluşmasına da kayda değer bir katkı sağlayacaktır." dedi.

Emine Erdoğan'ın başkanlığını üstlendiği BM Sıfır Atık Danışma Kurulu, 27 Temmuz'da çevrimiçi düzenlenen ilk toplantısının ardından, Vahdettin Köşkü'nde yüz yüze gerçekleştirilen ilk resmi toplantıda bir araya geldi.

Toplantının moderatörlüğünü, BM İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif üstlendi.

Emine Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kurul üyelerinin başarı dolu hikayeleri ve sıfır atık konusunda ortaya koydukları üstün çabalarından ziyadesiyle etkilendiğini, bunun kurul bünyesinde hayata geçirecekleri çalışmalara dair heyecanını artırdığını dile getirdi. 

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında yeni gelişme! 3 şüpheli adliyeye gönderildi... Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında yeni gelişme! 3 şüpheli adliyeye gönderildi...

İklim krizinin gelecek öngörüsü olmaktan çıkarak ölçülebilir ve dünyanın her yerinde gözlemlenebilir bir hal aldığına her gün yeniden tanık olduklarını kaydeden Erdoğan, araştırmaların iklim değişikliği ile modern insanın üretim ve tüketim alışkanlıkları arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi. 

Bugün sınırlı kaynaklar hızla tükenirken, yılda 2 milyar tondan fazla evsel katı atık üretildiğini, bu sayının yakın gelecekte 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü aktaran Erdoğan, ihtiyaçtan fazla tüketilen ve atık olarak doğaya bırakılan ürünlerin yeryüzüne bıraktığı izlerin dikkate alınmadığını dile getirdi. 
Emine Erdoğan, dünya iklim değişikliği sebebiyle "küresel bir kaynama" dönemine girerken, kurul olarak bu gidişat karşısında harekete geçmeyi seçtiklerini, Sıfır Atık Projesi'nin de tam da böyle bir inancın ve hayalin ürünü olduğunu söyledi. 
Projeye ilişkin verilere değinen Erdoğan, "Proje ile 6 senede 3,5 milyar doları ekonomimize kazandırırken, yılda 1 milyonu aşkın aracın trafikten çekilmesine eşdeğer, tam 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik." bilgisini paylaştı. 

"Sıfır Atık Enstitüsü'nün iyi uygulamaların kaydedildiği bir platform olacağını umut ediyorum"

Edindikleri kazanımları paylaşmak ve uluslararası ölçekte yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye olarak geçen sene Sıfır Atık Kararı'nı, BM Genel Kurulu'na sunduklarını anımsatan Erdoğan, kararın 105 ülkenin eş sunuculuğunda güçlü bir destek almasının konunun küresel düzeydeki hassasiyetine işaret ettiğini vurguladı. 

Emine Erdoğan, karar neticesinde 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun da tesis edildiğini ifade ederek kurulun "en iyi uygulamaları ve başarı öykülerini yaygınlaştırma" ve "yerel ve ulusal düzeyde sıfır atık girişimlerini teşvik etme" olmak üzere iki misyonu bulunduğunu aktardı. 

Sıfır atık alanında dünyada başarılı olmuş çok fazla gizli hikayenin olduğunu dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Edinilen tüm tecrübe ve kazanımları araştırmak ve geliştirmek amacıyla bir Sıfır Atık Enstitüsü'nün kurulmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Danışma kurulumuzun çizdiği hedefler doğrultusunda enstitünün, dünyanın atık yönetimi alanındaki birikimini derleyerek en iyi uygulamaların ve öğrenilen derslerin kaydedildiği bir platform olacağını umut ediyorum. İyi uygulama örneklerini bir cevher olarak değerlendirmeli ve gün yüzüne çıkararak yol gösterici ışığından herkesin istifade etmesini sağlamalıyız. Danışma kurulumuz işbirliğinde başarılı sıfır atık hikayelerini taltif etmek üzere küresel bir Sıfır Atık Ödülleri'nin tertip edilmesi üzerine çalışmalıyız. Söz konusu ödüller, halihazırda var olan başarı hikayelerini dünyaya tanıtırken, yeni girişimlerin oluşmasına da kayda değer bir katkı sağlayacaktır."